Besalú i Beuda, hereves d’un patrimoni medieval | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



Pont Vell de Besalú / Bob Masters
Sant Feliu de Beuda / Bob Masters
Sant Sepulcre de Palera / Bob Masters

Besalú i Beuda, hereves d’un patrimoni medieval

Resseguir diferents itineraris en aquests dos municipis de la Garrotxa permet descobrir les empremtes del seu passat i la rica herència patrimonial que han mantingut fins els nostres dies i que les dota de personalitat.
El seu passat històric i el patrimoni medi­eval que conserva fan de Besalú la vila medieval per excel·lència. Passejar pels seus carrers es converteix en una experièn­cia que permet viatjar fins a l’edat mitjana, època en què el municipi garrotxí era la capi­tal del comtat al qual donava nom. D’aquell temps en manté espais de visita obligada, com ara l’església del monestir de Sant Pere de Besalú, l’únic vestigi que es manté d’aquest edifici fundat l’any 977 pel comte bisbe Miró Bonfill. De l’església en destaquen els capitells de les columnes que formen el deambulatori, amb decoracions vegetals i figura­des, com ara la de Daniel amb els lleons, Herodes aconsellat pel diable i la Matança dels Sants Innocents.
 
Besalú també conserva un dels millors calls jueus medievals de Catalunya, que es pot descobrir a través de visites guiades. Cal detu­rar-se especialment a la mikvé, una de les poques restes de banys rituals jueus que es conserven al nostre país. També val la pena descobrir l’antic hospital de pelegrins, la casa Cornellà, l’església de Sant Vicenç i la sala gòtica del Palau de la Cúria reial. Però, també, i sobretot, el Pont Vell de Besalú, símbol de la ciutat. Destaca per les seves grans dimensions i per la seva forma d’angle recte sobre el riu. El document més antic en què apareix esmentat és del 1075, tot i que la imatge actual és una reconstrucció de principis dels anys seixanta.
 
Al nord de Besalú hi ha el petit poble de Beuda. El seu patrimoni es pot descobrir a través de la ruta Rodamons per Beuda, que proposa l’Ajuntament. Pensada per fer-se en cotxe i indicada per a tots els públics, recorre les obres romàniques més desta­cables dels veïnats de Beuda, Lligordà, Palera i Segueró, com ara les esglésies de Sant Feliu, Sant Pere de Lligordà, Santa Maria de Palera, el Sant Sepul­cre de Palera, Santa Maria de Segueró i el castell de Beuda. A Santa Maria de Segueró, per exemple, s’hi conserva una espectacular imatge gòtica de la verge Maria amb el nen, policromada i tallada en ala­bastre, mentre que a l’interior de l’església de Sant Feliu s’hi troba una gran pica baptismal decorada amb motius que evoquen el pecat. El plànol de l’itinerari, amb enllaços QR, propostes de jocs i curiositats diverses, s’ofereix dins d’una motxilla que es pot recollir a les cases rurals de Beuda i a l’oficina de turisme de Besalú.


Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural