Cap de setmana romànic: del Montseny a la Garrotxa | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


 
1. Catedral de Girona (Autor: Josep Giribet)
2. Sant Pere de Galligants (Autor: Josep Play)
3. Banys Àrabs (Autor: Bob Masters)
4. Pont de Besalú (Autor: Bob Masters)

Mapa

Cap de setmana romànic: del Montseny a la Garrotxa

Endinsa’t en l’art i la natura gironina
L’art romànic de la Girona interior es troba enmig de grans zones verdes: entre el Montseny i el Montnegre descobrim el monestir de Sant Salvador, entorn al qual va créixer la vila de Breda. Dels seus detalls romànics en destaca el campanar del segle XI.

Un cop a Santa Coloma de Farners, et recomanem fer una parada a l’església de Sant Pere Cercada. I també mereixen una visita el castell romànic de Farners i les emblemàtiques muntanyes del voltant: el Turó del Vent, el Turó de Farners i les Roqueteres.

GIRONA MEDIEVAL
Del sabor medieval de Girona te n’adonaràs de seguida. La Catedral, d’estil gòtic, encara manté vestigis romànics com la torre de Carlemany i el claustre. I també acull dos dels objectes artístics del romànic més significatius: el Tapís de la Creació i el Beatus de Girona.

Al monestir de Sant Pere de Galligants, a més de poder contemplar tots els elements definitoris del romànic, podràs visitar la seu gironina del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Abans de marxar de la ciutat cal passar pels seus cèlebres Banys Àrabs, un recinte romànic inspirat en les instal·lacions utilitzades pels musulmans, o fer una passejada per la Devesa, el parc urbà més gran de Catalunya.

PATRIMONI ENTRE VOLCANS

La primera fundació monàstica benedictina al nostre país va tenir lloc a Banyoles. El monestir de Sant Esteve n’és el llegat, on avui predomina el neoclàssic sobre els seus orígens romànics.

Besalú és el poble medieval per excel·lència; és impossible marxar sense passar pel més emblemàtic dels seus monuments: el Pont Vell sobre el riu Fluvià.

El darrer tram de la ruta transcorre per una terra aspra, trencada i de mala petja: això significa Garrotxa. Però la bellesa natural d’aquesta comarca i la seva riquesa patrimonial compensen qualsevol fatiga. Als voltants d’Olot, els volcans i la vida vegetal ens regalen la Fageda d’en Jordà... i l’única ermita situada dins d’un cràter: la de Santa Margarida.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural