Cap de setmana romànic: Vall de Boí i Val d’Aran | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


1. Sant Climent de Taüll (Autor: Bob Masters)
2. Assumpció de Coll (Autor: Josep Giribet)
3. Santa Maria de Cardet (Autor: Josep Giribet)

Mapa

Cap de setmana romànic: Vall de Boí i Val d’Aran

Descobreix les esglésies i obres mestres de l’escultura de la vessant sud dels Pirineus
Els paisatges privilegiats de la Vall de Boí fan de perfecte contrapunt a una arquitectura antiga, genuïna i de senzilla bellesa. L’escapada que et proposem és un recorregut pels conjunts més cèlebres del romànic europeu: ben a prop del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici hi trobaràs el romànic llombard de la Vall de Boí; i si vas una mica més al nord, podràs conèixer el més tardà de la Val d’Aran.

NOU ESGLÉSIES PATRIMONI DE LA HUMANITAT

Santa Maria de Taüll i, sobretot, Sant Climent, són les icones per excel·lència del romànic de la Vall de Boí. Però en total són nou les esglésies que la UNESCO va reconèixer com a Patrimoni Mundial l’any 2000.

Començant la ruta pel sud, trobaràs bons exemples del romànic de muntanya amb  l’Assumpció del Coll i Santa Maria de Cardet, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro o l’ermita de Sant Quirc. Tots ells són temples de reduïdes dimensions, recollits i amb discretes obertures que deixen entrar poca llum. Santuaris espirituals aixecats en una vall que, durant part de l’edat mitjana, va ser un important nucli de població sota el domini dels senyors d’Erill.

Continuant la ruta t’acostaràs a l’epicentre del romànic de Boí. De l’església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall podràs admirar-ne la portalada, però el seu valuós conjunt escultòric -el Davallament d’Erill- es troba actualment repartit entre Vic i Barcelona.

A l’església de Sant Joan de Boí podràs contemplar la reproducció de les espectaculars pintures murals que la decoraven totalment, amb l’escena de la lapidació de sant Esteve com una de les més cèlebres. Sant Climent de Taüll, per la seva part, marca sens dubte l’skyline de la Vall de Boí, amb el seu esvelt campanar de sis pisos. A l’interior, la reproducció del cèlebre Pantocràtor, una figura que segueix impressionant nou segles després de ser pintada pel mestre de Taüll.

I al bell mig de Taüll hi trobaràs Santa Maria, on encara es poden apreciar al campanar restes de la pintura que decorava l’exterior del temple. A l’interior, la reproducció de la Maiestas Mariae que decorava l’absis.

OBRES MESTRES DE L’ESCULTURA A LA VAL D’ARAN

Un riu que mor a l’Atlàntic, un nom d’origen èuscara i tres llengües oficials; però les particularitats d’Aran no acaben aquí. A Viella hi ha una de les obres mestres de l’escultura romànica: el Crist de Mijaran, que es troba a l’església de Sant Miquèu de Vielha. Ben a prop tenim una altra gran obra: el Crist d’Escunhau al Musèu dera Val d’Aran.

No podràs marxar sense veure Santa Eulària d’Unha, l’única de les esglésies que conserva restes de pintures murals romàniques originals a l’absis central. I si encara en vols més... visita la singular Mair de Diu dera Purificacion de Bossòst, l’església de Sant Andreu de Salardú o la de Santa Maria de Cap d’Aran, a Tredòs.
 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural