Celebrem el Dia Internacional dels Arxius amb les persones usuàries com a protagonistes | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Celebrem el Dia Internacional dels Arxius amb les persones usuàries com a protagonistes

Sota el lema “Persones – Vides – Arxius” es vol remarcar la importància de la ciutadania que utilitza els serveis dels arxius 09.06.2020
Avui, 9 de juny, els arxius catalans celebren el Dia Internacional dels Arxius, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), un esdeveniment que se celebra arreu del món i que s’allarga durant tota la setmana. Enguany, davant la situació excepcional provocada per la COVID-19, els arxius catalans s’han unit per proposar una jornada diferent amb l’objectiu de fer protagonista els usuaris mitjançant una campanya virtual amb una proposta de difusió diferent que vol mostrar la cara més personal dels arxius.

Sota el lema “Persones – Vides – Arxius” es vol remarcar la importància de la ciutadania que utilitza els serveis dels arxius i sense la qual els arxius no tindrien sentit. El Departament de Cultura, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural, ha impulsat una campanya virtual per apropar-se a la ciutadania, la principal iniciativa de la qual és la sèrie de vídeos “La Veu dels usuaris”.

Una seixantena d’arxius, vinculats a diverses administracions catalanes i entitats privades, han donat veu als seus usuaris i usuàries que ens expliquen les seves vivències com a part participativa de l’arxiu, alhora que donen a conèixer les històries que hi ha rere els documents que estan consultant. Els vídeos es podran veure al canal de You Tube de patrimonigencat.

La celebració d’enguany també vol reivindicar els arxius com a veritables serveis a la comunitat. La funció social dels arxius transcendeix aquesta celebració i impulsa diverses estratègies al llarg de l’any que promouen l’ús de tecnologies participatives que impliquin a la ciutadania com a coproductora de la informació i activitats.

Un exemple ha estat la iniciativa #ArxivemlaCovid19 engegada pel Departament de Cultura amb la col·laboració de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya, a la qual s’han adherit una vuitantena d’arxius i que busca la captació de fotos, vídeos, documents i cartells relatius a la pandèmia i al confinament que hem patit durant més de dos mesos.

Malgrat la pandèmia que estem patint, fins i tot en els moments més durs del confinament, els arxius no han deixat d’obrir en cap moment. Gràcies a la tasca incasable dels arxivers catalans, i a la digitalització de la documentació, s’ha mantingut l’accés als inventaris i catàlegs dels seus fons documentals a través de pàgines web i portals de cerca de documents.

Trobaràs els indicadors dels arxius catalans dels darrers anys i tota la programació d’activitats al web patrimoni.gencat.cat/DIA2020.