Celebrem el Dia Internacional dels Museus amb una setmana plena de propostes culturals | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Celebrem el Dia Internacional dels Museus amb una setmana plena de propostes culturals

Des del 13 de maig, amb la Nit dels Museus, i fins al diumenge 21 de maig, ja hi ha programades més de 250 activitats 09.05.2023
Aquesta setmana arrenca una nova edició del Dia Internacional dels Museus (DIM), que s’organitza cada 18 de maig, des que el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) va iniciar la seva celebració el 1977. La gran festa dels museus començarà dissabte 13 de maig, amb la popular Nit dels Museus, i s’allargarà fins al 21 de maig. Com cada any, des del Departament de Cultura s’ha impulsat una campanya gràfica que s’ha posat a l’abast de tots els museus perquè puguin fer difusió de les seves activitats amb motiu de l’esdeveniment. Així mateix, habilita, com cada any, un espai web on es recull tota l’activitat organitzada pels museus catalans.
 
Activitats arreu del territori
 
L’agenda del DIM ja compta amb més de 200 activitats arreu del territori, entres les quals hi ha visites guiades i teatralitzades, concerts i espectacles, tallers familiars i jornades de portes obertes. El nombre d’activitats s’anirà ampliant i actualitzant durant aquesta setmana al portal web del Patrimoni Cultural de Catalunya.
 
El gruix d’activitats tindrà lloc durant la Nit dels Museus, el dissabte 13 de maig. Hi haurà jornades de portes obertes però també moltes activitats especials. Destaquen, per exemple, els concerts i espectacles, com el concert al Museu de Tortosa, el teatre de titelles al Museu de Lleida o la constel·lació de sons africans al MACBA. Tampoc faltaran les visites teatralitzades per viatjar per la història d’una manera amena i divertida, com la del Museu de les Mines de Cercs sota el títol ‘Els fets de Fígols de 1932’ o la ‘revolució de la farina’ a l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries, així com activitats familiars com ara el joc de pistes per a infants de 6 a 12 anys al Museu de Llívia.
 
Els museus de les ciutats de Girona i Tarragona han organitzat activitats conjuntes durant la Nit dels Museus. A Girona, els museus s’han unit per coorganitzar les propostes. El fi de festa serà el concert amb River Omelet a la terrassa del Museu del Cinema. A Tarragona es podrà gaudir un any més del ‘Viatge a la Constel·lació Museu’, una visita guiada nocturna pels museus i institucions culturals de la ciutat de Tarragona. La ruta s’estructura a partir d’un concepte de caràcter universal que fa de nexe d’unió entre les diferents institucions. La durada del recorregut és de 2 hores i mitja, aproximadament. Els usuaris es desplaçaran entre els diferents museus a peu i, pels trajectes més llargs, ho faran amb el trenet turístic.
 
Durant el 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, destaquen sobretot les jornades de portes obertes i les visites guiades especials a les col·leccions i exposicions. Durant el cap de setmana, del 20 al 21 de maig, alguns equipaments ofereixen també activitats dins de la celebració del DIM. Hi haurà la Nit del foc al Museu de l’Estampació de Premià de Mar, tallers per a petits i grans al Museu de la Xocolata de Barcelona, o el concert de guitarra pirinenca a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, entre d’altres propostes.
 
Activitats als museus de la Generalitat de Catalunya

Pel que fa als museus de la Generalitat de Catalunya, tots els equipaments faran jornades de portes obertes el dia 18 de maig, Dia Internacional dels Museus.
Pel que fa a la Nit dels Museus, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ha organitzat, a la seu a Barcelona, una jornada portes obertes, a més d’una activitat de recreació històrica o un escape room autoguiat per l’exposició temporal Naufragis.

A Empúries, durant la Nit dels Museus, es podrà gaudir d’una passejada nocturna guiada per la ciutat grecoromana, acompanyats de la ballarina Laia Puigvert, que interpretarà peces de dansa inspirades en les històries de la mitologia grega.
 
A la seu a Girona del Museu d’Arqueologia hi haurà portes obertes també durant la Nit dels Museus. A Ullastret, el 20 de maig, tindrà lloc una visita guiada al museu amb motiu del 75è aniversari de l'inici de les excavacions i, el 21, s’ha organitzat una conferència sobre artesania en os i ivori procedents dels jaciments ibèrics d’Ullastret.
 
Al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), durant la Nit dels Museus, a més del ‘Viatge a la Constel·lació Museu’, es podrà gaudir de l’activitat familiar ‘El mar en un mosaic’, que permetrà als infants descobrir el Mosaic dels peixos i fer el seu propi mosaic decorat amb fauna marina. El dia 18 es podrà participar de la visita teatralitzada ‘Tiberius, comerciant del Mare Nostrum’.
 
Al Museu d’Història de Catalunya hi haurà, durant la Nit dels Museus, visites guiades a l’exposició temporal ‘Il·lustríssimes d’un segle’, escenificacions teatrals i un taller de pintura per a famílies.
 
El MNACTEC ofereix una jornada de portes obertes i diverses activitats gratuïtes el dia 14 de maig. Entre les propostes hi haurà un espectacle teatre-clownvisites a les sales de reserva d'objectes i al taller de restauració, o visites guiades a les voltes de la teulada del Museu.
 
El Museu d’Art de Girona proposa, pel dia 18 de maig, un taller creatiu de bosses reciclades. A partir de banderoles de l’exposició temporal recentment finalitzada ‘Feresa de Silenci: les artistes de la revista Feminal’, els participants podran confeccionar i crear la seva bossa personalitzada amb una imatge única de l’exposició.
 
Tota la informació del Dia Internacional dels Museus i de la Nit dels Museus es pot consultar al web de l’esdeveniment. Aquest recull la programació que han organitzat equipaments museístics de 60 municipis catalans d’arreu del territori. Una agenda que es pot filtrar per dia, per tipologia d’activitat, per tipus de públic al qual s’adreça i per municipi. A més, per fer-ho més accessible, les activitats es poden cercar en un mapa geolocalitzat.