Celebrem la Setmana Internacional dels Arxius amb activitats arreu de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Celebrem la Setmana Internacional dels Arxius amb activitats arreu de Catalunya

Els arxius catalans han organitzat prop de 100 activitats 08.06.2023
Aquest dies se celebra la Setmana Internacional dels Arxius, que s’allargarà fins al pròxim diumenge 11 de juny. L’esdeveniment, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (ICA), té lloc arreu del món amb motiu del Dia Internacional dels Arxius que commemora cada 9 de juny per conscienciar a la ciutadania sobre la important acció social que desenvolupen els arxius.

Aquest any, a més, l’ICA, organisme vinculat a la UNESCO, celebra els 75 anys de la seva creació. Amb motiu de la commemoració, l’ICA ha organitzat diverses activitats adreçades al públic professional per reflexionar sobre la història de la institució, generar debats sobre el futur i la seva perspectiva, i també per celebrar amb esperit de cooperació les fites i contribucions de tots aquells professionals dels arxius que han ajudat a confeccionar la xarxa internacional de l’ICA. L’acte central tindrà lloc divendres 9 de juny al Museu dels Arxius de França, a París, i comptarà amb la participació de la Subdirecció d’Arxius i Gestió Documental del Departament de Cultura.

A Catalunya, la celebració s’ha anat consolidant en els últims anys, amb un increment de les activitats organitzades pels arxius d’arreu del territori. Coordinada pel Departament de Cultura, la Setmana Internacional dels Arxius aplega enguany prop de 90 propostes entre les quals destaquen exposicions, conferències, visites guiades i jornades de portes obertes.

L’edició 2023 vol continuar explorant l’interior dels arxius per aflorar el ric patrimoni documental que conserven amb històries sorprenents. El lema de l’any passat (“Busquem exploradors i exploradores d’històries. Descobreix-les!”) evoluciona enguany a “Som exploradors i exploradores d’històries. Uneix-te a l’equip!”. Si amb el passat lema es buscaven exploradors d’històries, enguany es vol que les persones, ja exploradores, visquin les històries en primera persona.

Per tal de poder gaudir de tota aquesta riquesa documental, els arxius catalans han programat prop d’un centenar d’activitats durant tota la Setmana entre les quals destaquen les jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions i xerrades. L’Arxiu Nacional de Catalunya inaugura el mateix dia 9 l’exposició ‘Dora Maar. Viatge a Catalunya’ que mostra les fotografies corresponents al viatge de l’artista a Catalunya el setembre de 1933. A més, avui, l’ANC estrena avui el primer capítol de la segona temporada del pòdcast ‘Sentir l’Arxiu. El pòdcast de l’Arxiu Nacional’ i farà jornada de portes obertes dissabte 10 perquè els visitants puguin conèixer les instal·lacions i participar de visites guiades, una mostra de documents rellevants, jocs interactius i l’animació d’un grup d’aficionats al dibuix urbà.

La Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC), que enguany ha celebrat el seu 40è aniversari, també participa amb diverses activitats arreu del territori. Ho fa amb una cinquantena activitats, entre les que hi ha conferències, visites guiades, exposicions, cursos, presentacions de llibres i projeccions de pel·lícules.
 
En destaca la cloenda, aquesta tarda, del projecte “Comprant records. Aprenentatge i servei” de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, un projecte innovador organitzat juntament amb el Col·legi Públic Mossèn Albert Vives i la Fundació Sant Hospital Seu d’Urgell, en el qual l’alumnat ha dut a terme una sèrie d’activitats compartides amb la gent gran. L’objectiu ha estat posar en valor la memòria de la gent gran i el seu coneixement tot recuperant els seus records de les botigues i l’activitat comercial del passat de la Seu d’Urgell. L’activitat ha volgut fomentar els valors d’equitat, tolerància, empatia, igualtat i inclusió.

Dijous, 8 de juny, es publicaran quatre noves visites virtuals als arxius comarcals del Baix Llobregat, la Noguera, el Pla d’Urgelli el Ripollès, l’accés a les quals es realitzarà a través de la pàgina web de cada arxiu.Finalment, el 9 de juny, i en el marc del 40è aniversari de la XAC, està prevista la publicació, al Portal web de la XAC, d’un monogràfic, amb un vídeo promocional i una revista en línia, per commemorar aquesta efemèride.

Altres activitats i propostes per gaudir dels arxius són l’exposició ‘Mirem el passat’ al carrer, una mostra d’imatges de societat, oficis i esport procedents dels fons conservats a l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona; el recull de testimonis de memòria oral dels veïns dels barris de Granollers i que es poden consultar en línia; el cicle de conferències entorn del bandolerisme organitzat per l’Arxiu Històric de Lleida; una sessió divulgativa sobre el paper dels arxius en la resolució de casos de desaparicions forçades de menors, els coneguts com a ‘nens robats’, organitzada per l’Arxiu Històric de Tarragona;la xerrada "Barcelona. Visitants il·lustres. Del Tibidabo al Ritz, passant per la terrassa Martini", que vol revisar aquells documents conservats a l’Arxiu Municipal de Barcelona que testimonien el pas de totes aquestes personalitats per la ciutat; una trobada per parlar sobre la documentació relacionada amb l'obra de l'arquitecte Josep Maria Jujol que conserva l'Arxiu Municipal de Sant Joan Despí, o la xerrada ‘La Catalunya de Jules Ainaud: 1871-1872’ amb Jep Martí Baiget que organitza la KBr Fundación MAPFRE.

Tota l’activitat cultural es pot consultar a l’agenda en línia del web especial de la SIA, habilitat per Departament de Cultura.