Comencen les obres d’instal•lació de la reproducció de les pintures murals de la Col•legiata de Sant Vicenç de Cardona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Comencen les obres d’instal•lació de la reproducció de les pintures murals de la Col•legiata de Sant Vicenç de Cardona

La reproducció de les pintures es fa amb la tècnica de papelgel 07.11.2016
La setmana passada es van iniciar les obres d’instal·lació de les reproduccions de les pintures murals del vestíbul de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, un conjunt pictòric de la primera meitat del segle XII. Aquestes pintures, anomenades Porxos Pintats en la documentació històrica, van ser descobertes l’any 1953 durant uns treballs de restauració. Anys més tard van ser arrencades, traspassades a tela i exhibides al MNAC.

El procediment per crear la còpia exacta de les pintures ha requerit de diverses sessions fotogràfiques del conjunt original exposat al MNAC per procedir a la instal·lació, als porxos de la Col·legiata, d'una pell de fibra de vidre recoberta amb morter plàstic que reprodueix la superfície de la pedra.

Per tal de completar i millorar la comprensió del conjunt artístic-monumental, s’ha triat la tècnica de restauració pictòrica papelgel, l’únic sistema al món capaç de transferir imatges amb qualitat fotogràfica a superfícies tridimensionals sense limitació de grandària, forma o textura. Es tracta d’una tècnica basada en la impressió fotogràfica de la imatge, que es transfereix sobre una base de morter, calç i sorra.
 
La finalització dels treballs està prevista per al mes d’octubre, un cop s’hagi completat la transferència de les imatges.
 
El projecte es  desenvolupa en el marc del programa Patrimoni en Acció, que és fruit de l’acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, amb la voluntat de fer accessible el patrimoni cultural català a la ciutadania, tot facilitant les millors eines per ajudar a la seva comprensió.