- La mostra es complementa amb un cicle de diàlegs que analitzaran els reptes d’avui dels museus d’arqueologia i la diversitat de la professió, i farà un repàs de la trajectòria del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya amb motiu dels 30 anys de la seva creació
En el marc del festival
Tàrraco Viva, el festival romà que se celebra a la ciutat de Tarragona del 15 al 29 de maig, el Departament de Cultura organitza l’exposició “Arqueologia Viva”, que tindrà lloc als Serveis Territorials de Cultura de Tarragona del 16 al 29 de maig. Sota el tema de les grans descobertes, l’exposició mostrar la gran riquesa i el paper fonamental de l’arqueologia a Catalunya donant a conèixer la seva història, les principals institucions, dades i espectaculars models digitals en 3D.
“
Arqueologia Viva” també compta amb un
cicle de tres diàlegs que versaran sobre aquests mateixos eixos i tindran lloc els dies 18, 20 i 25 de maig. En la primera xerrada, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus,
es parlarà dels reptes dels museus d’arqueologia a partir del cas del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que actualment es troba en un procés de reforma amb una intensificació de l’activitat d’estudi, conservació i difusió. Hi participaran de professionals de diferents àrees com la museologia, la recerca arqueològica i la conservació restauració.
La segona conversa tindrà lloc el
20 de maig i anirà a càrrec de tècnics arqueòlegs del Departament de Cultura i altres professionals que parlaran del
dia a dia dels arqueòlegs i arqueòlogues des de diversos punts de vista i àmbits tan diferents com poden ser l’arqueologia preventiva, la dels professionals que treballen en museus en àmbits més vinculats a la conservació i difusió així com la recerca i docència que es desenvolupa en les universitats i centres de recerca.
Per últim, tancarà el cicle, el 25 de maig,
“NAUFRAGIS. Història submergida” amb motiu del 30è aniversari de la creació del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Durant el diàleg, es presentaran els resultats de la recerca desenvolupada pel CASC i es farà un repàs d’alguns dels jaciments i vaixells més emblemàtics excavats i estudiats al llarg d’aquests 30 anys. Al mateix temps, s’oferirà una pinzellada de la gran exposició homònima del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que explica la història, la metodologia i la problemàtica de treball de l’arqueologia subaquàtica arreu del món tot proposant un viatge fascinant al fons del mar, a la recerca d’objectes singulars i històries sorprenents.
El cicle de xerrades és de lliure accés i tindrà lloc a les 19 hores a la sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona.