Descoberts gravats d’entre 15.000 a 11.700 anys d’antiguitat, que situen les Coves del Fem en el mapa de l’art paleolític català | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat


Col·locant la peça a la vitrina de l'exposició "Art Primer. Artistes de la prehistória"

Descoberts gravats d’entre 15.000 a 11.700 anys d’antiguitat, que situen les Coves del Fem en el mapa de l’art paleolític català

La troballa es mostrarà al MAC, dins l’exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria", que s’ha prorrogat fins a finals de gener 15.12.2020
Al jaciment de les Coves del Fem (Ulldemolins, Tarragona) s'ha descobert una important peça d’art prehistòric a Catalunya: una plaqueta de pedra amb les figures de diversos animals finament gravades, d’una antiguitat entre 15.000 i 11.700 anys.
 
És una troballa excepcional que suposa una nova aportació al coneixement de l’art paleolític a Catalunya, on aquests tipus de restes apareixen molt rarament. A més, consolida la importància del massís del Montsant en relació amb les expressions artístiques paleolítiques del nord-est peninsular i obre una nova perspectiva a la recerca en el jaciment, ja que amplia de manera molt considerable la seva cronologia fins al final del Paleolític Superior.
 
Per fer la peça es va emprar un còdol rierenc de llicorella de forma ovalada i amb dues cares planes i paral·leles, que mesura 18 centímetres de llargada per 12 d’amplada. Segons l'estudi preliminar aparèixen, com a mínim, 6 figures d’animals, entre les quals són representats 2 cérvols -un mascle i una femella-, 2 figures que podrien ser un càprid o un bòvid i 2 figures indeterminades. També apareixen un gran nombre de línies gravades, ara per ara de difícil interpretació.
 
Una descoberta sorprenent
Els habitants de Coves del Fem utilitzaven sovint còdols i plaquetes d’esquist per elaborar estris de tota mena. Per aquest motiu, es revisen totes les pedres d’aquest tipus que hi apareixen. No és gens freqüent, més aviat és una raresa, que aquestes plaquetes presentin gravats, per això trobar la plaqueta gravada ha estat una sorpresa majúscula per als investigadors.

A més del seu valor artístic, la peça és especialment valuosa pel que representa: parla del món ideològic dels grups caçadors-recol·lectors, en què els gravats són representacions simbòliques elaborades amb una finalitat que es desconeix per ara. La seva presència a Coves del Fem permet als investigadors posar-la en relació amb un sistema simbòlic compartit amb altres jaciments de cronologies similars de la península Ibèrica, on també s’hi han documentat les representacions d’animals sobre plaquetes d’esquist.
 
La plaqueta, a l’exposició “Art primer”
La plaqueta es pot veure exhibida en l’exposició “Art Primer. Artistes de la prehistòria”, que finalitzarà el gener de 2021. L’exposició és un viatge de més de 50.000 anys a la descoberta del pensament creatiu per part de les societats prehistòriques.