Descobrint els cementiris de Barcelona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Cementiri de Montjuic (Jordi Play / Departament de Cultura)
2. Petó de la Mort, de Jaume Barba, al Cementiri del Poblenou (Departament de Cultura)
3. Cementiri de les Corts (Cementiri de les Corts)

Mapa

Descobrint els cementiris de Barcelona

Passegem pels cementiris de Poblenou, Montjuïc i les Corts per descobrir tresors patrimonials i arquitectònics
Entre tombes i mausoleus, els cementiris sovint amaguen tresors patrimonials i arquitectònics. Amb motiu de la festivitat de Tots Sants et descobrim tres dels més importants de Barcelona: el de Montjuïc, Poblenou i les Corts.
 
CEMENTIRI DE MONTJUÏC
 
El cementiri de Montjuïc ocupa, des de 1883, una superfície de 53 hectàrees. A més d’obres d’arquitectura funerària de gran valor, conserva l’única col·lecció de carrosses fúnebres d’Europa.
 
Molts personatges il·lustres que han tingut un paper destacat en la història de Barcelona han estat enterrades al cementiri de Montjuïc. Tot passejant podem trobar les tombes de l'expresident del Govern català, Francesc Macià, el músic Isaac Albéniz o els artistes Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Joan Miró. També hi trobem el Fossar de la Pedrera, utilitzat com a tomba comuna per a 4.000 víctimes del franquisme com va ser-ho Lluís Companys.
 
Un passeig per aquest refugi de pau revela una valuosa arquitectura i escultura funerària, en un entorn natural que comprèn plantes i arbres mediterranis, i amb magnífiques vistes marítimes.

Apunta't a la ruta diürna pel cementiri i descobreix més sobre les històries que amaga. Aquesta ruta


CEMENTIRI DEL POBLENOU
 
L’arquitecte italià Antonio Gineri va projectar, l’any 1775, aquest cementiri d’estil neoclàssic amb elements d’inspiració egípcia. El cementiri del Poblenou compta amb dues zones, l’original i l’ampliada durant el segle XIX, i amaga racons de gran interès artístic i històric.
 
En aquest cementiri també hi trobem enterrats personatges il·lustres catalans, com el compositor Josep Anselm Clavé, el dramaturg i poeta Serafí Pitarra o la família Maldà.
 
Passejant pel cementiri trobarem escultures de gran bellesa, com el Petó de la mort, de Jaume Barba.

Amb aquesta ruta diürna pel cementiri faràs un passeig per la Barcelona del segle XIX a través dels diferents panteons i personatges que hi ha enterrats. 

 
CEMENTIRI DE LES CORTS
 
El cementiri original es va construir entre el 1846 i el 1847, però d’aquella primera projecció no en queda res. El recinte que coneixem avui dia és fruit de la reforma que es va dur a terme el 1987, d’inspiració modernista. Va ser en aquell moment quan es va construir la capella, d’estil neogòtic, on trobem una Pietat de bronze de Josep Viladomat.
 
Entre els sepulcres del cementiri de les Corts hi destaca la tomba-panteó dels Repatriats d’Ultramar (hi ha enterrats 734 soldats morts a Cuba i les Filipines els anys 1898 i 1899), situada al Departament Tercer, així com la zona destinada al cementiri jueu, encara en funcionament mantenint el ritual que estableix el judaisme. Està situat a l'esquerra de l'entrada principal.
 
Entre els personatges cèlebres enterrats, hi trobem l’escriptor Prudenci Bertrana, els fotògrafs Agustí Centelles o Pere Català i Roca, o l’escultor i col·leccionista Frederic Marès.

Descobreix el cementiri amb la visita noctura especial de Tots Sants que tindrà lloc el 27 d'octubre, d'itinerari i temàtica sorpresa! 


 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural