A dins de les belles arts | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Llotja de Mar
Escola Massana


1. Llotja de Mar - Bob Masters
2. Escola Massana - Jesús-Ángel Prieto

A dins de les belles arts

Fem un recorregut pels edificis de Barcelona que allotgen escoles de belles arts i us apropem a les col·leccions que s’hi conserven.
La majoria de les obres d’art que admirem han sorgit de les mans d’uns artistes que han estudiat en escoles de belles arts, que imaginem plenes de cavallets, teles en blanc, pinzells, torns, argiles, cisells, blocs de pedra i marbre a punt per ser convertits en escultures, planxes preparades per als gravats... A Barcelona, hi ha escoles d’art que conserven importants col·leccions, i ens disposem a conèixer-les millor.

LA LLOTJA DE MAR - REIAL ACADÈMIA CATALANA DE BELLES ARTS DE SANT JORDI
 
La primera parada és el magnífic edifici de la Llotja de Mar de Barcelona. Al pis superior hi ha la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, creada a les acaballes del segle xix per fomentar l’ensenyament de les belles arts a través de l’Escola de la Llotja. Ara, deslligada de la seva tasca educativa, està centrada en la difusió del seu fons artístic, bibliogràfic i arxivístic.

La seva col·lecció d’art està formada per més de 700 pintures, 250 escultures i diversos dibuixos i gravats d’artistes des del segle xvi fins al segle xx: des d’Annibale Carracci o Joan Ribalta fins a Modest Cuixart o Josep Maria Subirachs. Són destacables les col·leccions de dibuixos de Pau Milà i Fontanals i de Lluís Rigalt. Tot i així, el Museu de l’Acadèmia és un referent, sobretot en art català dels segles xviii i xix, amb pintures de Marià Fortuny i Ramon Martí Alsina, entre d’altres.

Cases Singulars hi organitza visites guiades que recorren les sales d’aquesta institució, des del vestíbul fins a la sala de juntes. Pertot, s’hi respira un ambient acadèmic.
 
CENTRE ARTÍSTIC DE SANT LLUC

No gaire lluny hi ha el Cercle Artístic de Sant Lluc. És una associació d’artistes fundada l’any 1893, en el moment de màxima esplendor del modernisme. Ubicada al Palau Mercaders, encara avui manté viu l’intercanvi d’idees i la pràctica artística, amb espais dedicats a la pràctica del dibuix, l’escultura, el gravat, la fotografia i el vídeo. També hi ha una sala on es fan exposicions temporals.

El Cercle Artístic de Sant Lluc forma part de la Ruta Europea del Modernisme, per la rellevància de les trobades que s’hi feien, a les quals acudien Antoni Gaudí, els germans Joan i Josep Llimona, Alexandre de Riquer, Enric Sagnier, Eusebi Arnau i Gaspar Homar, entre d’altres.
 
El patrimoni de l’entitat, minvat pels canvis de seu i la Guerra Civil, presenta avui obres emblemàtiques dels seus fundadors, com ara l’estendard dissenyat per Alexandre de Riquer, veritable joia del brodat, el cartell del mateix Riquer per a la IV exposició col·lectiva de socis o el gran oli de Joan Llimona Dona mullant-se el peu. A més, s’hi conserva una riquíssima col·lecció de revistes modernistes d’arreu del món, com ara Le Japon artistique, Jugend, The Studio, Hispania i Pèl&Ploma.

ESCOLA MASSANA. CENTRE D'ART I DISSENY
 
Sense moure’ns del nucli històric de Barcelona, anem fins a la plaça de la Gardunya. Allà hi ha l’Escola Massana. Centre d’Art i Disseny. Des que es va fundar, l’any 1929, aquesta escola és un brogit d’estudiants que van i vénen, que fan el grau d’Arts i Disseny, el postgrau d’Arts Aplicades Contemporànies o el batxillerat artístic, entre altres opcions. Aquí l’art està en ebullició constant. Una manera de conèixer millor l’Escola Massana és participant en algun dels actes i exposicions que estan oberts al públic general. L’Espai Busquets, per exemple, acull un programa estable d’exposicions on s’alternen muntatges d’artistes i dissenyadors externs amb els millors projectes finals dels alumnes d’aquest centre municipal.

FACULTAT DE BELLES ARTS DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA
 
L’última parada la fem a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, ubicada a la zona universitària de la Diagonal. L’origen de la Facultat el trobem a l’Escola Gratuïta de Disseny, creada el 23 de gener del 1775 a Barcelona, impulsada per la Junta de Comerç. Sembla estrany, però no ho és tant: calia potenciar el dibuix per respondre a les exigències de la indústria de l’època. El 1849 s’hi comencen a impartir també pintura, escultura i arquitectura. Gairebé un segle més tard, l’àrea de Belles Arts se separa dels ensenyaments aplicats i sorgeix l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi (sí, la de la Llotja de Mar), que el 1978 esdevé l’actual Facultat de Belles Arts.
 
Al llarg dels anys, per les aules d’aquesta escola hi han passat nombrosos alumnes que esdevindrien personalitats artístiques, com ara Damià Campeny, Marià Fortuny, Pau Gargallo, Josep Llimona, Joan Miró, Isidre Nonell, Pablo Ruiz Picasso o Modest Urgell. Ens podem imaginar aquest fervor creatiu, passat i present, si visitem la sala d’exposicions de la Facultat, un espai obert a la ciutat on es mostren projectes de creació, tant d’alumnes com de professors, d’exalumnes o de col·leccions d’art privades.

*Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural