El Cap de setmana Ibèric 2021 presenta la cultura ibèrica amb un centenar d’activitats gratuïtes arreu de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El Cap de setmana Ibèric 2021 presenta la cultura ibèrica amb un centenar d’activitats gratuïtes arreu de Catalunya

La 21a edició se celebra el 2 i 3 d'octubre i té com a tema central “Ibers, territori connectat” 01.10.2021
Dissabte 2 i diumenge 3 d’octubre se celebra la 21a edició del Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers amb més de 100 activitats gratuïtes per a tots els públics en 28 jaciments ibèrics de Catalunya. El Cap de Setmana Ibèric està organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya que, mitjançant els jaciments que integren la Ruta dels Ibers, vol descobrir com era la vida fa més de 2.200 anys a les nostres terres.
 
És una manera divertida d’apropar-se als ibers: reconstruccions històriques, tallers d’experimentació, visites guiades i teatralitzades, tasts de menjar i beguda ibèrica... Com cada any, el Cap de Setmana Ibèric proposa fer una immersió en la societat ibèrica des d’un punt de vista diferent: l’artesania, la tecnologia, l’organització social i política, etc. Aquesta nova edició se celebra sota el títol “Ibers, territori connectat” i s’han programat moltes activitats per conèixer com es relacionaven intensament entre els diferents pobles ibers i amb els comerciants que arribaven d’altres indrets de la Mediterrània, com fenicis, grecs i romans. Les vies de comunicació, tant marítimes, com fluvials o terrestres, permetien la circulació de mercaderies i també d’idees, creences, innovacions tecnològiques, que van fer dels ibers la civilització més destacada de la Mediterrània occidental ara fa 2.200 anys!
 
El Cap de Setmana Ibèric és una oportunitat única per redescobrir el nostre passat, passejar per enclavaments espectaculars i meravellar-se davant de troballes úniques, tot plegat de la mà d’alguns dels millors arqueòlegs del país!
 

Un cap de setmana farcit d’activitats gratuïtes

El jaciment d’El Castellot (Bolvir) ha preparat una visita teatralitzada dirigida per un centurió romà, per a posar-se a la pell dels invasors romans que van venir a terres ceretanes a conviure amb els ibers i a explotar-les. Per conèixer els ausetans, es pot visitar el jaciment de l’L'Esquerda (Roda de Ter) i participar en un taller de demostració de ceràmica, o bé apropar-se al jaciment d'El Casol de Puigcastellet (Folgueroles), on hi haurà una caminada guiada des de Folgueroles fins el jaciment.
 
Si el que es vol és apropar-se a la tribu dels indigets al Baix Empordà, es pot visitar la ciutat ibèrica d’Ullastret i participar en taller per conèixer l’enigmàtica escriptura ibèrica; Empúries, descobrir amb la visita guiada “Empúries: Confluències  i convivències” les relacions i la comunicació entre les diverses cultures clàssiques que hi varen conviure, grecs, romans i ibers; Girona es proposa l’activitat dinàmicaVine a comerciar amb els ibers!” per descobrir amb qui i amb què comerciaven i intercanviaven els ibers; Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell), on es podrà participar en una visita guiada i un taller de ceràmica i arqueologia; el jaciment d'El Castell (Palamós) i gaudir d’una visita guiada per conèixer aquest important enclavament iber molt ben situat estratègicament, o el jaciment d'El Puig de Castellet (Lloret de Mar)Turó Rodó (Lloret de Mar) per participar en una gimcana fotogràfica familiar acompanyats d’una antiga habitant ibera.  

Al jaciment d’El Cogulló (Sallent) es podrà gaudir d’una caminada i visita del jaciment al capvespre. Per saber com vivia la tribu ibera dels laietans, es pot visitar el Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès), on es podrà participar en els tallers “Parlar, comerciar, viatjar” per conèixer algunes de les xarxes de comunicació d'època ibèrica; el Poblat Ibèric Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet), que oferirà tallers d’encunyació de la moneda, escriptura amb alfabet iber, mòlta de cereals i joc ibers, i Puig del Castell (Cànoves i Samalús),que oferirà una visita teatralitzada i itinerari guiat a les excavacions arqueològiques de la ciutat ibèrica de Lauro.
 
Per aprofundir en la tribu dels ilergets es poden visitar els següents jaciments: Els Estinclells (Verdú), amb una visita per conèixer les novetats en les xarxes de camins i demostració de les comunicacions visuals entre el poblat ibèric de Els Estinclells i el Tossal de la Pleta; La Fortalesa (Arbeca) i visites guiades i l’activitat familiar "D'on va arribar aquest producte?"; a El Molí d'Epígol (Tornabous), on hi ha programada l’activitat familiar “Un dia al mercat” on es podrà participar en la manufactura d’un producte local, i la Necròpolis d'Almenara (Agramunt) on s’ha organitzat una visita guiada a càrrec de l'equip d'arqueòlegs que duu a terme les campanyes d'excavacions.
 
Seguint cap al sud del territori català, es troben els jaciments dels cessetans: el conjunt monumental d’Olèrdola (Alt Penedès), on hi ha programat el taller “GARÓS. Fermentant el Mediterrani en el temps de la segona guerra púnica” on es realitzarà un preparat culinari que ajuda a la fermentació i que era molt important en la vida quotidiana de la mediterrània; la Ciutadella (Calafell), on es podrà participar en la gimcana familiar “Mercadeig mediterrani”; el jaciment de Darró (Vilanova i la Geltrú) on s’ha programat una visita guiada centrada en els vincles dels ibers, entre ells i altres societats de l’època; la Font de la Canya (Avinyonet del Penedès) on es podrà gaudir d’una visita a càrrec de l’equip d’arqueòlegs i també al Centre d'Interpretació DO Vinífera amb tast de vi, i el jaciment de Rabassats (Nulles), on petits i grans podran participar en visites guiades i un piscolabis a la ibèrica.
 
Per conèixer els ilercavons, es pot participar en les propostes del jaciment de Castellet de Banyoles (Tivissa) i Coll del Moro (Gandesa), on hi ha programats tasts de cervesa Iberika i l’activitat familiar “Un dia al mercat” on es podrà participar en la manufactura d’un producte local i; Sant Miquel (Vinebre), on es podrà gaudir d’una visita guiada teatralitzada centrada en les xarxes de comunicació, i la Moleta del Remei (Alcanar), on s’ofereix el Bagul “L’Ebre, terra d’ibers”, tallers didàctics adreçats a infants per conèixer la cultura dels Ibers, i concerts musicals d’electrònica experimental: espectacle Dlight, a càrrec de Martí Guillem Císcar, i Satírika, electrònica d’ambient.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona, organitzador de l’esdeveniment i coordinador de la Ruta dels Ibers, obrirà també les portes de forma gratuïta el diumenge 3 d’octubre. Divendres 1 a les 18 h s’ha programat l'espectacle “Teatres de la llum. La unió amb els avantpassats”, una experiència escènica que aglutina el teatre d'ombres, el teatre negre i les projeccions on els protagonistes és el públic; dissabte 2,  a les 10.30 visita guiada temàtica a l’exposició l’Enigma Iber. Arqueologia d’una civilització, a les 11.30 h. taller d’escriptura ibèrica, i a les 20 h i a les 21 h. Teatres de la llum; diumenge 3 a les 10.30 h. taller familiar “El colors ibers” per aprendre els procediments de la tintoreria ibera i es realitzarà una petita peça teixida., a les 12.30 h. visita guiada a l’exposició l’Enigma iber. Arqueologia d’una civilització.
 

El joc del 21è Cap de Setmana Iberic

Un any més, per a tots els nens i nens que participin de les activitats de  descoberta del patrimoni arqueològic català, s’ha dissenyat un joc que es regalarà durant el cap de setmana a tots els jaciments i museus de la Ruta dels Ibers. L’objectiu del joc és ajudar a un comerciant iber a arribar al poblat ibèric per a fer negoci.
 
Com a recurs interactiu per famílies i escoles s’ha dissenyat el videojoc col·laboratiu Balkeuni, Amusic i la Pàtera del Llop per viure una aventura trepidant al món desaparegut dels ibers. Hi trobarem una sèrie de reptes relacionats amb els ibers: història, costums, tecnologia que empraven, territori que ocupaven les diferents tribus, en descobrirem l’escriptura… Amb l’objectiu de passar una bona estona i despertar l’interès per la cultura de les persones que van viure a casa nostra fa més de 2.000 anys!
 

Es pot consultar i descarregar el programa d’activitats a través d'aquest enllaç i al web Ruta dels Ibers per veure quins jaciments hi participen i organitzar millor la vostra visita, també es poden consultar a l’agenda en línia del Patrimoni Cultural.

Donada la situació actual, totes les activitats es duen a terme amb les pertinents mesures sanitàries i reserva prèvia. Els possibles canvis que puguin haver-hi en la programació a causa de mesures sanitàries extraordinàries es comunicaran al web de la Ruta dels Ibers.