El CRBMC restaura els gegants de Torroella de Montgrí, dels més antics de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El CRBMC restaura els gegants de Torroella de Montgrí, dels més antics de Catalunya

La intervenció s’ha dut a terme en obert al públic visitant del Museu de la Mediterrània, on es poden visitar els gegants 16.02.2021
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura, ha intervingut l’antiga parella de gegants de fusta policromada de Torroella de Montgrí, que es conserven a l’exposició permanent del Museu de la Mediterrània i que daten de l’any 1758. La intervenció s’ha fet in situ al mateix museu, ha durat dos mesos i ha consistit en un estudi detallat de les peces, la conservació curativa d’aquestes i la recuperació de les últimes policromies.

Els antics gegants de Torroella de Montgrí són dels més antics de Catalunya.  Les parts més antigues són els busts, les mans i el casc, mentre que els cavallets de fusta es van refer entre el 1930 i el 1932, tot i que es van mantenir algunes parts de fusta antigues de la zona dels braços i de les espatlles.

A conseqüència del seu ús habitual durant les festivitats, han patit una gran quantitat de desperfectes al llarg de la seva història, i per aquest motiu han estat intervinguts diverses vegades, cosa que els ha afectat tant pel que fa a la policromia com el suport. A les mans i els busts s'han pogut comptar fins a catorze estrats pictòrics, i el casc tenia una gran quantitat de repintades.

Un cop finalitzada la intervenció s’han remuntat els gegants i s’han tornat a col·locar a les sales d’exposició permanent del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.