La Roca dels Bous, un jaciment de referència en l'estudi dels neandertals
La zona arqueològica de la Roca dels Bous, a Camarasa (Noguera), és un lloc clau per a l’estudi de l’home de neandertal que va poblar el nord-est de la Península Ibèrica fa més de 50.000 anys.
Situat sobre el marge dret del riu Segre, a poc més d’un quilòmetre de Sant Llorenç de Montgai, l’assentament és, des d’aquesta setmana, bé cultural d’interès nacional en la categoria de zona arqueològica. La declaració feta pel Govern determina el criteri bàsic que se seguirà en les intervencions a la zona. Se’n garanteix així la preservació i es consolida el futur projecte didàctic sobre la prehistòria que gestionarà el Parc Arqueològic Didàctic Experimental de Sant Llorenç de Montgai.
Els investigadors afirmen que la Península Ibèrica va ser l’últim “refugi” per a les poblacions neandertals europees, que estaven sent reemplaçades pels humans moderns. Es creu que aquests darrers (homo sapiens) van arribar a Europa des del Mediterrani oriental i es van estendre ràpidament per tot el continent.
Fa 50.000 anys, als Pirineus hi van cohabitar els grups de caçadors-recol·lectors neandertals i els humans moderns. Canvis crítics en la seva subsistència, en l'organització social, un clima més fred i poca capacitat per adaptar-se a aquests canvis s'han proposat com a causes de la seva extinció.
La Roca dels Bous és un jaciment del Paleolític Mitjà situat a Sant Llorenç de Montgai. El treball de recerca es va iniciar el 1988 i ha aportat un alt nivell de coneixement sobre aquest important moment en la història. El lloc arqueològic es caracteritza per l'ús d'una tecnologia innovadora tant en l’estudi científic com en la difusió de les troballes al públic. També ha estat un dels primers llocs del paleolític mitjà d’Espanya que estan oberts a les visites i disposa d’un programa educatiu per a escolars.