El Modernisme de Jujol al Camp de Tarragona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Església del Sagrat Cor. Bob Masters
2. Casa Bofarull. MASIP – Foto cedida per Casa Bofarull
3. Teatre Metropol. Bob Masters

El Modernisme de Jujol al Camp de Tarragona

L’efusivitat creativa de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol ens guiarà per aquesta escapada al Camp de Tarragona, on descobrirem teatres, cases i ermites modernistes que ens sorprendran.

BAIX PENEDÈS


Comencem l’escapada al Vendrell amb l’objectiu de visitar l’església de Sant Salvador, que conserva en el seu interior l’altar major i el baldaquí modernista de Jujol, inspirat en l’estil barroc i sustentat sobre unes magnífiques columnes salomòniques.
 

ALT CAMP

Del Baix Penedès anem a l’Alt Camp, ens espera una de les joies del llegat de Jujol, el santuari de la Mare de Déu de Montserrat, que corona el turó del Corralet de Montferri. La seva estructura interior és espectacular, amb cent vint arcs catenaris que creen una forma de vaixell, orientat per navegar cap a les muntanyes de Montserrat, la font d’inspiració de Jujol.

TARRAGONÈS

Continuem l'escapada al Tarragonès. Primer ens aturem al nucli de Vistabella, al terme de la Secuita. L’església del Sagrat Cor és un dels pocs edificis de nova planta que Jujol farà al Camp de Tarragona, i gairebé sense recursos: el terreny el va cedir una persona adinerada, les pedres eren les que sortien de llaurar la terra i la mà d’obra va ser voluntària. El resultat? Un edifici amb un pinacle visible des de tota la contrada. Als Pallaresos, visitem la Casa Bofarull, que va anar restaurant Jujol durant divuit anys. Animals, flors i colors omplen la decoració de la casa, tot un festival d’elements de la natura que reivindica l’entorn rural on es troba la residència.

Als Pallaresos visitarem també el Centre Jujol, ubicat a l’antic ajuntament i les antigues escoles, un edifici fet per ell mateix entre el 1917 i el 1920.

I acabarem l’escapada a la ciutat de Tarragona, al Teatre Metropol, que va ser encarregat a un jove Jujol que tot just començava la seva carrera com a arquitecte independent després d’haver col·laborat amb Gaudí. Va ser una aposta arriscada i encertada: el projecte era molt imaginatiu, inspirat en les onades del mar batent-se contra un vaixell.


*Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural