El modernisme del Baix Llobregat | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Can Negre
Cripta de la Colònia Güell


1. Can Negre (Bob Masters)
2. Cripta de la Colònia Güell (Bob Masters)

El modernisme del Baix Llobregat

Un recorregut modernista sorprenent de Santa Coloma de Cervelló a Esplugues de Llobregat, tot passant per Sant Joan Despí.
Barcelona
Amb vehicle propi o amb transport públic. Sigui com sigui, us hem preparat una escapada modernista a tocar de Barcelona que és tota una sorpresa! 

SANTA COLOMA DE CERVELLÓ

La primera parada de l’escapada modernista al Baix Llobregat és la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. Es va construir el 1890 amb els millors arquitectes modernistes del moment per traslladar-hi les indústries tèxtils que Eusebi Güell tenia al Vapor Vell de Sants i allunyar- les dels conflictes obrers que hi havia a Barcelona. El conjunt s’estructurava al voltant de la fàbrica, amb les cases dels obrers, l’escola, el teatre, l’església... Una petita ciutat modernista que es conserva pràcticament com era abans i que continua habitada i amb molta vida.

Antoni Gaudí tenia l’encàrrec de fer-ne l’església, de la qual només es va construir la cripta, reconeguda Patrimoni Mundial el 2005. Gaudí hi va fer servir per primera vegada algunes de les seves idees innovadores, com ara els arcs de catenària o el tractament dinàmic i fluid de l’espai interior. Una delícia.

SANT JOAN DESPÍ

Amb aquesta imatge al cap, anem fins a Sant Joan Despí, on ens espera la creativitat desbordant d’un altre arquitecte modernista, Josep Maria Jujol, que va convertir aquesta vila en el seu “laboratori arquitectònic de proves”. La seva creativitat il·limitada la copsarem especialment en dos edificis: la Torre de la Creu, més coneguda com la Torre dels Ous per la forma de les cúpules, i Can Negre, que ha esdevingut un dels símbols jujolians per excel· lència de Sant Joan Despí, amb la inconfusible galeria de la façana, que sembla un carruatge.

ESPLUGUES DE LLOBREGAT

A Esplugues de Llobregat ens endinsem en l’univers modernista a través de dos materials cabdals d’aquest període tan ric en ornaments: la ceràmica i la rajola. Al Museu de Ceràmica “la Rajoleta” es poden visitar els forns de l’antiga fàbrica Pujol i Bausis, que va viure la seva màxima esplendor amb el modernisme gràcies als encàrrecs que rebia de Gaudí, Puig i Cadafalch i Domènech i Montaner, entre d’altres arquitectes. Acabarem l’escapada al Museu Can Tinturé, que ofereix una lectura cronològica i estètica de l’evolució de la rajola de mostra des de l’època medieval fins al llindar de la industrialització.


*Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural