El Museu d’Art de Girona recupera la figura de la pintora polonesa Mela Muter i la seva relació amb la modernitat catalana de principis del segle XX | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat


1. Mela Muter. La Santa Família. Oli sobre tela, 1909. Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona
2. Mela Muter. Mercat d’Amer. Oli sobre tela, 1914. Collection of Marek Roefler
3. Retrat de Mela Muter amb un grup d’artistes polonesos a Barcelona. D’esquerra a dreta, Witold Gordon Jurgielewicz, Elie Nadelman, Leopold Gottlieb, Mela Muter i Michal Mutermilch, 1912. Fotografia: Francesc Serra. Ajuntament de Girona. Arxiu I Biblioteca Rafael I María Teresa Santos Torroella (fons Galeries Dalmau)

El Museu d’Art de Girona recupera la figura de la pintora polonesa Mela Muter i la seva relació amb la modernitat catalana de principis del segle XX

És l’exposició més complerta d’aquesta artista presentada a Catalunya 23.11.2018
El Museu d’Art de Girona inaugura dissabte 24 de novembre l’exposició ”De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya”. La mostra, la més complerta d’aquesta artista polonesa presentada a Catalunya fins ara, explora la relació de l’artista Mela Muter i d’alguns del pintors polonesos establerts a París durant la primera meitat del segle XX amb Catalunya i en subratlla la seva relació amb l’art català del moment.

Mela Muter (1876-1967), polonesa d’origen i establerta a París des del 1901, va esdevenir una de les pintores més reconegudes durant la primera meitat del segle XX. També a Catalunya, especialment a Barcelona, on hi va exposar el 1911 i 1912 i a Girona, on hi va fer estada la primavera del 1914. La ciutat de Girona, que conserva dues obres de l’artista en els seus museus, torna ara recuperar la seva figura i obra després de vint-i-cinc anys de la darrera exposició dedicada a l’artista.

La mostra presenta l’itinerari vital de l’artista amb una selecció acurada d’obres, la majoria pintades entre 1906 i 1930, en les quals s’hi fan evidents els temes que la van ocupar i preocupar: la dona, la maternitat, la vellesa, la ceguesa però també els retrats i els paisatges, dos gèneres que per ella eren molt propers. Moltes de les obres de l’exposició, la majoria procedents de Polònia, però també de Berlin, de París i Castres i de Suïssa, no s’havien vist mai a Catalunya, on es conserven poques pintures de l’artista.

Amb aquesta exposició de Girona es podran veure ara obres tant destacades com El país Trist (1906) o Vella bretona amb nen (1911) procedents de la col·lecció Bolesław i Lina Nawrocki; El Cec- Auvegle de Gérone (c.1914) del Musée Goya et Jean Jaurès de Castres; Dos vells (1902) i Dos nens (1912) ambdues procedents de la col·lecció Jankilevitsch de Varsòvia. Més enllà de Mela Muter, cal destacar les obres dels artistes polonesos Leopold Gottlieb, Eugeniusz Zak i Elie Nadelman.

L’exposició del Museu d’Art de Girona es podrà visitar del 24 de novembre de 2018 al 23 d’abril de 2019 i s’acompanya d’un extens programa d’activitats.