El Museu d’Història de Catalunya estrena el seu canal de Twitch amb la sèrie ‘Histogamers, una altra història!’ | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El Museu d’Història de Catalunya estrena el seu canal de Twitch amb la sèrie ‘Histogamers, una altra història!’

El museu s’ha convertit en el primer museu de Catalunya que ha posat en marxa un canal de Twitch 04.10.2021
 - Conduït per Eudald Navarro, historiador i streamer, el programa es presenta com una innovadora manera d’explicar la història a través dels videojocs.

 - Cada capítol ressegueix un període de la història tot proposant, jugant i analitzant una selecció de jocs a través de la plataforma digital més popular del moment.

Quins finals podrien haver tingut els principals videojocs de recreació històrica si els guionistes haguessin seguit la història fil per randa? Què hagués succeït si dues civilitzacions ben diferents haguessin tingut contacte, com és habitual en molts jocs d’estratègia? Quins videojocs segueixen els fets reals tal i com van succeir? Són algunes de les qüestions que planteja el programa Histogamers, una altra història!, una iniciativa impulsada des del Museu d’Història de Catalunya amb la finalitat d’explicar la història a través de l’entreteniment i la didàctica dels videojocs.
 
Histogamers, una altra història! és una sèrie quinzenal que s’emet en directe al canal que el Museu ha obert a Twitch, la popular plataforma digital que triomfa en el món gamer. Conduït per l’historiador i streamer Eudald Navarro, els directes o streamings del programa ressegueixen diversos períodes de la història a partir d’una selecció de jocs, tot analitzant- ne el rigor històric en interacció amb les persones espectadores.
 
“Val a dir que l’objectiu principal dels videojocs sempre ha estat entretenir, de vegades sacrificant el discurs i la fidelitat històrica per potenciar la narrativa o la jugabilitat pròpia de cada títol, sovint elaborada en universos distòpics i barrejant conceptes que a la vida real mai han tingut lloc –explica l’Eudald Navarro–. L’objectiu d’Histogamers és complementar el discurs d’aquests jocs, així com analitzar aquells que són més fidels i representen amb major detall els esdeveniments del passat”.
 
Margarida Sala, directora del Museu d’Història de Catalunya, explica en quin marc va sorgir la iniciativa Histogamers: “Amb la pandèmia de la COVID i les restriccions adoptades, el món de la cultura i el patrimoni ha mostrat el valor de resiliència”.
 

La història de Catalunya animada

Els capítols segueixen la línia cronològica de La memòria d’un país. La història de Catalunya animada, una sèrie de vuit infografies animades que expliquen la història de Catalunya al públic juvenil i que ha promogut el mateix Museu amb motiu del seu 25è aniversari. D’aquesta manera, cada directe d’Histogamers suggereix interessants videojocs que tracten el període històric corresponent a cadascuna de les infografies d’aquest projecte.
 
Cada programa dura entre una i dues hores i consisteix a fer una presentació dels videojocs que posteriorment es comentaran i jugaran tot analitzant les seves virtuts i defectes des  d’un vessant històric, sempre mantenint un to didàctic i alhora lúdic. Mentre prova i comenta els jocs, el presentador Eudald Navarro interactuarà i respondrà les preguntes de les persones espectadores a través del xat del canal de Twitch del Museu.
 
La sèrie es va estrenar el passat 5 de maig i es va emetre quinzenalment fins al 16 de juny. La segona temporada es va estrenar el 29 de setembre a les 19h i es mantindrà els dimecres, cada quinze dies, fins al 24 de novembre. Tots els directes es podran seguir a través del canal de Twitch del Museu.

Twitch, un nou potencial de creació

Twitch és una plataforma digital que ofereix un servei de streaming de vídeo. A diferència d’altres plataformes com Youtube, Twitch dóna l’oportunitat de fer directes o streamings en temps real i permet interactuar i crear vincles entre creadors i espectadors. Per alguns experts és un nou mitjà i un planter de comunicadors que entenen els formats que s'adapten als nous públics.
 
Amb la seva entrada a Twitch, el Museu d’Història de Catalunya vol obrir-se nous camins en la comunicació i l’ensenyament de la història. Vol aprofitar les noves plataformes digitals per acostar-se, sempre amb una finalitat didàctica, a aquells sectors de la societat en els quals encara té una presència reduïda. Amb aquesta iniciativa, la voluntat del Museu també és sumar-se i posicionar-se entre la comunitat catalanoparlant present en les xarxes socials i reivindicar el joc en català.
 
“Amb l’estrena a Twitch, el Museu d’Història de Catalunya fa un pas més en la voluntat d’obrir-se a nous públics i audiències, tot plegat, en un entorn digital en el qual la veu del públic és cada cop més protagonista i es cerca una relació més estreta de manera que la persona usuària se senti més implicada i fidelitzada amb el museu”, explica Raquel Castellà conservadora i responsable de mitjans digitals del Museu.
 
Així doncs, sigueu benvingudes i benvinguts streamers, casters, viewers i followers a la família d’Histogamers!

PROGRAMA I INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dates: Dimecres 29 de setembre, 13 i 27 d'octubre, 10 i 24 de novembre de 2021
Horari: 19h
Preu: activitat gratuïta en línia
Lloc: Canal de Twitch del Museu d’Història de Catalunya: https://www.twitch.tv/mhistoriacat