El pòdcast Sala 113. Històries Arxivades ha estat guardonat a la 2a edició dels Premis Sonor | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El pòdcast Sala 113. Històries Arxivades ha estat guardonat a la 2a edició dels Premis Sonor

El pòdcast dels arxius ha estat guardonat per divulgar el patrimoni documental de manera creativa 16.05.2023
El pòdcast Sala 113. Històries Arxivades guanya el Premi Sonor de pòdcast en català en la categoria de Millor Pòdcast Publicitari. El lliurament del guardó va ser ahir durant la gala de la segona edició dels Premis Sonor al Spotify Camp Nou. El jurat ha considerat que “és una manera creativa de posar en valor el patrimoni documental d’una institució i un país”.

Els Premis Sonor del pòdcast en català són uns guardons impulsats per La Mira, amb la col·laboració de Catalunya Ràdio que premien els millors pòdcast en català difosos durant el 2022. En aquesta edició s’han presentat més de 200 treballs produïts o coproduïts i emesos en català durant el 2022, amb una destacada presència territorial amb finalistes de Catalunya, el País Valencià i la Catalunya Nord.

El pòdcast Sala 113. Històries Arxivades és un projecte del Departament de Cultura impulsat per la Direcció General del Patrimoni Cultural amb l’objectiu de difondre la riquesa del patrimoni documental català, a través de la tècnica de l’storytelling. El programa de pòdcast, produït per Arkham Studio, recull i explica les històries més sorprenents i estranyes del patrimoni documental català. Són 10 episodis de es basen en fets reals, insòlits i desconeguts, que han succeït al nostre país al llarg dels anys. La publicació de cada un d’ells es fa des dels perfils del Departament de Cultura a les plataformes d’iTunes, Ivook, Spotify i Amazon Music, augmentant la creació de continguts culturals en llengua catalana.

A Catalunya hi ha un total de 377 arxius que conserven tota mena de documentació. Les narracions que es poden escoltar a ‘Sala 113. Històries Arxivades’ només són una mostra de totes aquelles històries que es poden cercar i llegir consultant els arxius catalans. Històries d’assassinats, bruixeria, pirates, guerres, catàstrofes, tragèdies o llegendes que, potser, no haurien d’haver passat mai, però que són fets reals recollits en documents originals. Fets impossibles que es van convertir en una realitat.

A la Sala 113 és on treballa l’Arxiver, un personatge interpretat i locutat per l’actor Lluís Soler, que ens introdueix a cada un dels episodis. Una veu que ens transporta cap a l’interior de l’arxiu per descobrir-nos els documents que ha seleccionat i per sentir les històries que s’hi narren en ell. La locució i narració dels episodis va a càrrec de la Virginia Villaroya.

Al final de la narració de cada episodi apareix la secció anomenada L’arxiu adjunt, un espai on diverses persones convidades del món de la comunicació són entrevistades comentant allò que els ha suggerit la història narrada.

A més de les publicacions dels pòdcasts a les diferents plataformes, s’ha creat un espai web on es pot consultar el document original en línia, gràcies al cercador de documentació dels arxius de Catalunya, Arxius en Línia. Dins el web, cada episodi té el seu espai on es pot trobar el registre sonor del pòdcast acompanyat del text locutat, les imatges que ho il·lustren i l’arxiu que vetlla per la conservació del document original.

Els 10 arxius participants en el programa de pòdcast ‘Sala 113. Històries arxivades’ són: l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa, l’Arxiu del Port de Tarragona, l’Arxiu Municipal de Roses, l’Arxiu Municipal de Barcelona, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Comarcal Alt Camp, el Servei d'Arxiu Municipal de Palamós, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà i l’Arxiu Central Administratiu del Departament de la Presidència.

‘Sala 113. Històries arxivades’ tindrà una segona temporada. Ja s’ha fet la tria dels documents en els quals es basaran les històries de la segona temporada. Una tria que s’ha fet juntament amb la productora Arkham Studio i que ens portarà deu capítols més per explicar fets insòlits ocorreguts arreu del territori català.