- En el seu primer any s'ha centrat a ampliar el corpus digital de patrimoni cultural català publicat a Internet, a la formació de professionals i activitats amb el sector de l'educació
- Giravolt és un dels protagonistes del programa CTRL de TV3 que s’emet aquest dilluns al Canal 33
El programa Giravolt de digitalització del patrimoni cultural català va ser presentat pel Departament de Cultura el desembre de 2020 en un acte a l’Ideal Barcelona. Ara, un any després, fa balanç de la tasca feta en aquests dotze mesos amb 200 digitalitzacions 3D realitzades i 40 entitats participants.
En aquest primer any, el programa s'ha centrat a ampliar el corpus digital de patrimoni cultural català publicat a Internet, a la formació de professionals i activitats amb el sector de l'educació. Recordem que un dels principals objectius del Departament de Cultura amb el
programa Giravolt és difondre en el sector del patrimoni cultural català el coneixement i la utilització de les tecnologies 3D, des de la seva aplicació a la conservació i la restauració com a la investigació, la difusió o la creació cultural contemporània, en concret entre el personal tècnic de patrimoni perquè conegui la tecnologia i pugui aplicar-la a la seva tasca professional.
Des del seu inici del projecte s’ha establert col·laboracions amb més de 40 institucions culturals i educatives catalanes i s’han realitzat 5 sessions formatives en diferents entorns: una al Museu Frederic Marès de Barcelona, una al Museu de Tortosa, dues en entitats universitàries (Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la Universitat Politècnica de Catalunya i una per al Màster d’Humanitats Digitals de la Universitat Autònoma de Barcelona) i una última realitzada el passat 1 de desembre a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, on es van aplegar diversos professionals dels Pirineus.
DigitalitzacionsDurant el 2021 el programa Giravolt ha treballat amb la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya en la digitalització 3D d’una selecció de peces de les seves entitats. Hi han participat 15 museus i s’han digitalitzat més 80 objectes: Museu d'Art de Sabadell, Fundació Municipal Joan Abelló, Museu Frederic Marès, Institut Municipal Reus Cultura - Museu de Reus, Museu de l’Empordà, Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer. Museu Balaguer, Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, Consorci del Patrimoni de Sitges, Museu d’Art Morera de Lleida, Museu de Valls, Museu de Manresa, Museu de la Garrotxa, Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès, Museu d’Art de Girona, Museu d’Art Contemporani de Barcelona i Museu Episcopal de Vic.
També s’han engegat projectes de digitalització per a la recerca científica, com ara l’escaneig de diverses plaquetes neolítiques i paleolítiques en col·laboració amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya i els equips investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona. En destaca la
digitalització dels fragments del monument ibèric de Cal Posastre (Sant Martí Sarroca, Alt Penedès), que ha permès fer un treball de recomposició virtual i una nova hipòtesi sobre la seva morfologia que ha estat presentada en l’exposició “
L’enigma íber”, i la digitalització de diferents peces de les seus d’Ullastret i d’Empúries per una exposició internacional sobre el menjar a la Mediterrània.
Pel que fa a l'arquitectura, s'han digitalitzat tres espais del Museu d'Art de Girona (pati, saló del Tron i presó); l’interior del Monestir de Sant Pere de Galligants, també a Girona, i els tallers dels ceramistes Artigas, a Gallifa, que es publicaran en l'exposició virtual "Hamada-Artigas" del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
Altres edificis que han estat escanejats durant el 2021 són la capella del Santíssim de la Seu de Manresa, les esglésies de Santa Maria d'Almenar, Santa Maria de la Plaça de Sanahuja i Sant Llorenç de Lleida, i també la Torre Nova de Fals. La publicació de tot aquest material s'anirà fent en els pròxims mesos, com s'ha fet amb la Universitat de Cervera, de la qual s'han publicat 2 models.
Un altra de les accions destacades ha estat la col·laboració amb el Departament de la Presidència per la
digitalització 3D del Saló de Sant Jordi, que ha de servir per desenvolupar el projecte de reforma de l’interior del Saló. Per fer aquest model s’han utilitzat dues tècniques combinades: l’escaneig per làser i la fotogrametria. D’aquesta manera s’aconsegueix la màxima precisió geomètrica i un detall d’altíssima resolució de les superfícies del saló, incloent-hi les diferents pintures que el decoren. Per aconseguir una bona captura de les parts altes s’han fet servir plataformes elevadores il·luminació de cinema i s’hi han fet més de 7.000 fotografies.
També cal destacar la col·laboració amb el Museu de Tortosa que, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, ha permès digitalitzar diferents objectes del Museu i el Pati dels Reials Col·legis.
Amb motiu dels 20 anys de la inscripció de les esglésies de la Vall de Boí com a Patrimoni Mundial de la Unesco, l’Ajuntament de la Vall, amb suport del Consell Comarcal van realitzar una digitalització 3D de les esglésies que s’ha publicat al canal d’Sketchfab de Giravolt, integrant-la en el programa.
PublicacionsFins avui, s’han publicat al
canal d’Sketchfab del programa Giravolt 166 models i hi ha una cinquantena més en preparació. La difusió d’aquests models 3D a través d’aquesta plataforma i de les xarxes socials de patrimoni.gencat, ha comportat un increment notable de seguidors ( de 91 a 458) i de visites (de 8.000 a 55.000 visites). Diversos models 3D han estat seleccionats per la plataforma internacional entre els millors exemples de patrimoni cultural. Les tres digitalitzacions més vistes del canal han estat les
Estances de la Casa Gassía de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el
Claustre de la Seu Vella de Lleida i l’
armadura de samurai de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.
El valor afegit en la divulgació dels models 3D a través de la plataforma Sketchfab és que s’han enriquit amb continguts textuals i enllaços que permeten fer un recorregut guiat per la història i les característiques de les peces en un exercici d’
storytelling.
Educació i accessibilitatDurant el 2021 s’han fet diferents
experiències pilot d’impressió 3D d’alguns dels models de Giravolt per la seva utilització en activitats educatives i d’accessibilitat. S’ha treballat amb el Museu Episcopal de Vic en la impressió de models de les Mares de Déu de Boixadors i Veciana i d’una reconstrucció de la catedral romànica de Vic. També amb el Museu de Tortosa s’han fet diferents objectes de la seva col·lecció i del pati dels Reials Col·legis.
També, s’ha pogut iniciar el
programa de tutories a alumnes que fan les seves pràctiques en diferents museus de Catalunya creant models 3D. Per les restriccions de la pandèmia aquestes sessions s’han fet en format virtual. S’ha treballat amb la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya amb prou bons resultats que permetrà estendre aquesta metodologia el 2022.
En el marc de les
Jornades Europees del Patrimoni i l’activitat #despertaelpatrimoni, 5 centres educatius de Tortosa, amb 475 alumnes participants van escanejar amb els seus mòbils el patrimoni de la ciutat i el van publicar al compte de
Desperta el Patrimoni, en una acció que reforça la implicació dels joves amb el seu patrimoni.
Per últim, gràcies a un acord amb la Mobile World Capital i el Departament d’Educació s’han fet sessions específiques per a docents explicant el projecte #despertaelpatrimoni i s’ha integrat la iniciativa en el web Mobile History Map. Algunes de les escoles guanyadores dels premis 2021 d’aquest web ja feien servir els models 3D del patrimoni de la seva localitat. En destaquen els projectes del
Museu al Carrer de l’Escola Vedruna de Ripoll i
Fem una volta per l’arquitectura de Batea, de l’Escola Mare de Déu del Portal.
Finalment, amb l’objectiu de divulgar el projecte, s’ha presentat en diversos congressos i jornades (
Divendres de REMED,
XR Edu i el
congrés del CIDOC), s’ha publicat un article a la revista
MNEMÒSINE de l’Associació de Museòlegs de Catalunya i ha estat present al programa “
La Metro” de TV2.
Aquest dilluns Giravolt és un dels protagonistes del
nou programa de cultura digital de TV3 CTRL, que en l’episodi que s’emet dilluns dia 20 al Canal 33 a les 22.15h i que està dedicat als museus en l’era digital. CTRL va visitar els tècnics de Giravolt mentre escanejaven objectes al Museu Episcopal de Vic i tenia lloc una activitat educativa on els alumnes poden tocar les rèpliques 3D d’escultures destacades del museu.