El Rec, el barri adober d’Igualada | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


1. Cal Boyer (Museu de la Pell)
2. Cal Granotes (Museu de la Pell)

Mapa

El Rec, el barri adober d’Igualada

Visita un dels primers museus monogràfics de la pell d’Europa
El brogit de l’aigua, les olors, el soroll de carros i treballadors eren un continu a partir de finals del segle XVIII a la riba del Rec d’Igualada, quan s’hi van començar a construir les noves adoberies.
 
Trasllada’t a aquest passat industrial de la ciutat, vinculat al cuir i a la manufactura de la llana, visitant el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. Concebut l’any 1954, és un dels primers museus monogràfics de la pell d’Europa. El museu es divideix en dos edificis: Cal Boyer, la seu principal, i Cal Granotes.
 
CAL BOYER
 
Cal Boyer és una antiga fàbrica tèxtil i actual seu del Museu. Hi veuràs objectes de pell, a més d’eines i màquines que són els testimonis de l’adob de la pell a Igualada. No et perdis l’espai L’home i l’aigua: dóna una visió general de les qualitats de l’aigua i del seu ús. Hi ha un canal d’experimentació que permet comprendre alguns mètodes del seu aprofitament energètic i industrial.
 
CAL GRANOTES
 
Cal Granotes és una adoberia del segle XVII en ple cor del Rec on podràs veure la posada en escena de l’ofici artesanal de l’adob. Conserva les dues plantes característiques d’una adoberia preindustrial: la planta baixa o ribera, on tenien lloc les operacions de preparació i adob de les pells; i l'estenedor, on els cuirs perdien la humitat penjats de les característiques barrades.
 
BARRI ADOBER DEL REC
 
Aprofita la visita al museu per fer un tomb pel barri adober i el Rec. Encara es conserven els característics contraforts adossats a les façanes de les adoberies, les passeres, els bassots, les piques i els bagants.



Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural