El repòs dels indians a la costa del Garraf | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Cementiri de Sitges (Jordi Play / Departament de Cultura)
2. Cementiri de Vilanova i la Geltrú (Ajuntament de Vilanova i la Geltrú)

El repòs dels indians a la costa del Garraf

Et proposem descobrir els cementiris de Sitges i Vilanova i la Geltrú, testimonis incalculables de la història d’aquestes poblacions i dels indians.
Et proposem descobrir els cementiris de Sitges i Vilanova i la Geltrú, testimonis incalculables de la història d’aquestes poblacions i dels indians. Aquests eren persones de classe alta de la comarca que van emigrar a Amèrica durant la segona meitat del segle XIX. Hi van fer negocis i, en tornar a casa, van voler mostrar el seu estatus i la fortuna que havien obtingut durant els anys passats al continent americà: ho van fer construint monumentals panteons.
 
Comencem, doncs. La primera parada és Sitges. És hora de fer una immersió en els tresors arquitectònics i escultòrics del cementeri de Sant Sebastià.
 
CEMENTIRI DE SANT SEBASTIÀ
 
Fes un passeig pel Sitges més íntim visitant l'antic cementiri. La història d'aquest recinte també va estretament lligada a l'arribada dels indians a la vila. Les famílies que havien fet fortuna a Amèrica invertien el seu capital en grans cases i palauets senyorials, però també en bellíssimes escultures, dels millors artistes de l’època, que els acompanyarien en el repòs etern.
 
Hi veuràs obres d'escultors i arquitectes reconeguts com Josep Llimona, Frederic Marès, Manuel Fuxà, Agapit Vallmitjana, Alexandre Mariotti o Pere Jou.

CEMENTIRI DE VILANOVA I LA GELTRÚ
 
Seguim la ruta. La segona parada és Vilanova i la Geltrú, una localitat amb gran moviment cultural.
 
La visita al cementiri d’aquest municipi, catalogat com a bé cultural d’interès local,  et permetrà observar les tombes i les senyorials sepultures dels indians i d’alguns personatges importants del món de la política, la cultura o l’empresa. Arquitectes com Bonaventura Pollés o Domènech Estapà van convertir en obres d’art els panteons de Víctor Balaguer, Manuel Cabanyes, Joaquim Mir, Francesc Gumà, Joaquim Soler i Gustems, Jaume Marià Ramona o Ramon Junqué.
 
Pel seu interès artístic i cultural, els cementiris de Sitges i Vilanova i la Geltrú formen part de la ruta dels cementiris europeus.

L’ARQUITECTURA INDIANA
 
A més de la visita als cementiris, fent un passeig pels carrers i les places d’aquestes dues poblacions veuràs diverses referències a l’arquitectura indiana o colonial. Un gran exemple són els antics habitatges de famílies que van dedicar-se a la comercialització amb Amèrica, com els Cabanyes, els Papiol o els Llopis.
 
Avui en dia, aquests edificis són equipaments patrimonials oberts al públic: el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC), el Museu Romàntic Can Papiol de Vilanova i la Geltrú i el Museu Romàntic Can Llopis de Sitges.
 
 
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural