Els grans mausoleus dels cementiris de Tarragona i els seus voltants | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Cementiri de Tarragona (Isaias Mena)
2. Cementiri de Tarragona (Azahara Palomares, SNIK Comunicació)
3. Mausoleu del General Prim (Cementiri de Reus)

Els grans mausoleus dels cementiris de Tarragona i els seus voltants

Et proposem una ruta pels cementiris de la ciutat de Tarragona i els seus voltants, passant per Reus i el Vendrell
Et proposem una ruta pels cementiris de la ciutat de Tarragona i els seus voltants, passant per Reus i el Vendrell. Si encara tens temps, pots acostar-te també als cementiris de Montblanc, Móra d’Ebre o Tortosa. Comencem?

CEMENTIRI DE TARRAGONA
 
La primera parada és Tarragona. Dins del recinte del cementiri, un dels elements més destacats des del punt de vista patrimonial és el gran mausoleu dels marquesos de Tamarit. Aquest es va construir com una reproducció del mític Mausoleu d’Halicarnàs, considerat una de les set meravelles de l’Antiguitat. Hi podràs veure també diverses làpides sepulcrals de l’escultor Josep M. Jujol, com la de la família Guinovart.
 
A Tarragona pots viatjar a l’antiga Tàrraco visitant també la Necròpolis paleocristiana, un dels cementiris tardoromans (segles III-V dC) millor coneguts i conservats de l’imperi romà
 
CEMENTIRI DE REUS
 
Continuem l’escapada cap a la ciutat veïna: Reus. El cementiri, d'estil neoclàssic, va ser inaugurat el 1870. Al llarg dels anys, aquest recinte ha anat acumulant obres d'art funerari constituint un conjunt de gran singularitat.
 
El mausoleu més destacat és el de General Prim, que  presideix l'entrada del recinte. Va ser traslladat des de Madrid en la commemoració del centenari de la seva mort i es tracta d'una autèntica obra d'art de l’escultor Plácido Zuloaga. Visita també la Capella dels Herois de Vilallonga i Morell, on hi ha enterrats 132 milicians reusencs morts el 1838; l’obelisc commemoratiu dels soldats de Reus morts entre el 1936 i 1939; i el panteó dels fills il·lustres de la ciutat.
 
 
CEMENTIRI DEL VENDRELL
 
Per acabar el dia, et proposem anar al Vendrell. La joia del seu cementiri és el panteó de la família Casals, presidit per un monòlit esculpit per Josep M. Subirachs. Pau Casals, el més gran violoncel·lista català de tots els temps, va morir el 1873 a Puerto Rico el 22 d’octubre de 1973 i les seves despulles van ser traslladades al cementiri del Vendrell el 1979. 
 
ALTRES CEMENTIRIS D’INTERÈS
 
Si vols continuar descobrint els cementiris dels voltants de Tarragona, pots visitar el de Montblanc, on podràs veure la tomba Maties Palau Ferrer; el de Móra d’Ebre, amb obra de l’escultor Julio Antonio; o gaudir de les vistes panoràmiques que ofereix el cementiri de Tortosa, un recinte en forma d’estel pentagonal.
 
 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural