Els museus catalans es preparen per a la seva reobertura com a espais segurs i saludables | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Els museus catalans es preparen per a la seva reobertura com a espais segurs i saludables

Aquesta setmana han obert les seves portes al públic l'AHT i el MNAT, d'acord amb el que preveu el pla de desconfinament de fase 1 19.05.2020
Des d'aquesta setmana, tots els museus catalans estan autoritzats per obrir les seves portes –no a realitzar activitats culturals o didàctiques- per a visitants individuals o nuclis convivents, i fins a un terç del seu aforament. Els museus volen ser espais segurs i saludables i requeriran un temps per adaptar les seves instal·lacions i posar-ho tot a punt.

La protecció enfront de la COVID-19 en els museus és imprescindible i són necessàries precaucions per a prevenir la potencial difusió de la infecció i protegir les persones, treballadores i visitants, minimitzant el risc de contagi i permetent recuperar progressivament el conjunt de l’activitat presencial dels museus. 

Els primers a obrir les seves portes de nou han estat el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i l'Arxiu Històric de Tarragona (AHT). Els dos equipaments del Camp de Tarragona han implantat de mesures i protocols per garantir la seguretat dels visitants, els treballadors i la col·lecció i documentació.

MNAT

Amb el lema “Obrim el MNAT. Recuperem el nostre espai”, es convida la gent del Camp de Tarragona a visitar l’exposició Tàrraco/MNAT al Tinglado 4 al Moll de Costa a partir d’avui dimarts 19 de maig. L’obertura del recinte es farà en l’horari habitual, de dimarts a dissabte de 9.30 hores a 18 hores i diumenge de 10 hores a 14 hores i l’entrada serà gratuïta fins al 31 de maig.

La visita al MNAT-T4 es podrà fer individualment o en grups de convivència. A l’espera de com evolucioni la desescalada a Catalunya, de moment només podran realitzar la visita les persones de la regió sanitària del Camp de Tarragona. Durant el recorregut tant els adults com els infants hauran de dur la mascareta posada, i caldrà respectar la distància física i seguir les indicacions del personal del museu per evitar el contacte. La botiga romandrà oberta però només s’acceptarà el pagament amb targeta.

Per a qualsevol dubte i més informació, els ciutadans es poden adreçar als telèfons de contacte del Museu, 977236209 o 977 251515 o bé consultar el web www.mnat.cat.

Arxiu Històric de Tarragona

L’Arxiu Històric de Tarragona ha obert amb tot un seguit de mesures d’obligat compliment que caldrà tenir present abans de fer la consulta de la documentació. Així, per tal de complir les directrius establertes en el pla de desconfinament d’arxius elaborat pel Departament de Cultura a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, s’estableix el servei de consulta amb cita prèvia a través del correu electrònic aht.cultura@gencat.cat o trucant al telèfon 977251010.

Caldrà que l’usuari comuniqui amb un mínim de 24 hores d’antelació la seva voluntat d’accés a la consulta presencial, indicant el seu nom, el dia i l’hora, a més de la durada aproximada de la consulta a la sala de l’arxiu. En la mesura del possible i per facilitar al personal de l’arxiu la seva feina, s’haurà de fer constar la documentació que es vol consultar.

Una vegada l’arxiu hagi rebut la sol·licitud de l’usuari, s’indicarà el dia i l’hora en que podrà efectuar la seva consulta a la sala. L’horari d’obertura al públic serà de dilluns a divendres de 9 hores a 14 hores i només es permetrà un aforament màxim de quatre persones de forma concurrent a la sala de consulta.