Es commemora el 20è aniversari del reconeixement de les esglésies romàniques de la Vall de Boí i el conjunt arqueològic de Tàrraco com a Patrimoni Mundial | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat



1. Arc de Berà. Conjunt Arqueològic de Tàrraco

2. Sant Climent de Taüll. Esglésies romàniques de la Vall de Boí

Es commemora el 20è aniversari del reconeixement de les esglésies romàniques de la Vall de Boí i el conjunt arqueològic de Tàrraco com a Patrimoni Mundial

L’acte institucional s’ha celebrat al Palau de la Generalitat amb la consellera de Cultura, els alcaldes de Tarragona, la Vall de Boí, Altafulla, Constantí i Roda de Berà 02.12.2020
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa ha presidit avui al Palau de la Generalitat l’acte de commemoració del 20è aniversari de la inscripció a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO de les esglésies romàniques de la Vall de Boí i del conjunt arqueològic de Tàrraco.
 
L’acte ha comptat amb la intervenció de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i de l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, i amb la presència dels alcaldes d’Altafulla, Constantí i Roda de Berà. També hi ha assistit la directora del Patrimoni Cultural, Elsa Íbar i els directors dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Miquel Cullerés i a Tarragona, Jordi Agràs.
 
“Avui és un dia molt especial perquè celebrem una fita de país”, ha afirmat la consellera de Cultura, “totes les grans fites col·lectives les aconseguim quan anem junts. Les aliances institucionals representen una fórmula indispensable per beneficiar el conjunt del país”.
La consellera ha recordat que la raó que va fer possible l’ingrés d’aquests emplaçaments a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO va ser “la ferma voluntat de la ciutadania i de les institucions de Catalunya de preservar el seu llegat per a les generacions futures”.
 
14 elements patrimonials formen el conjunt arqueològic de Tàrraco i 9 són les esglésies romàniques de la Vall de Boí. Les dues candidatures van ser presentades davant la Unesco i aprovades a la 34a sessió del Comitè del Patrimoni Mundial, celebrada a Cairns, Austràlia, del 27 de novembre al 2 de desembre del 2000, i es van inscriure a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco amb data 2 de desembre de 2000.
 
Valors humans i testimonis d’un temps
 
Tant les esglésies de la Vall de Boí com el conjunt de Tàrraco complien el criteri Unesco en tant que exhibien un important intercanvi de valors humans, durant un període de temps o dins d’una àrea cultural del món.
 
L’important desenvolupament de l'art i de l'arquitectura romànica de les esglésies de la Vall de Boí testimonien profunds intercanvis a l'Europa medieval i en particular a la cadena muntanyosa dels Pirineus. L’arquitectura de la Vall de Boí constitueix un grup excepcional de pobles i esglésies rurals de persones i tradicions històriques que porta als primers segles del segon mil·lenni quan l’art romànic estava en el seu màxim apogeu. Les esglésies de la Vall de Boí són un exemple particularment pur i homogeni d'art romànic en un paisatge rural que resta pràcticament intacte.
 
Les restes arqueològiques del conjunt de Tàrraco, donen un testimoni únic i excepcional d’una civilització tant important per la història del nostre país com la romana. La ciutat romana de Tarragona és d'una importància excepcional en el desenvolupament de l'urbanisme i de l'estètica de les ciutats romanes i serveix de model a les capitals romanes creades arreu del món romà.
 
Els efectes del reconeixement
 
Aquest reconeixement fa accessible aquest patrimoni a la ciutadania, i genera riquesa -econòmica, social i educativa- al territori. També dona a conèixer la història de Catalunya al món i esdevé un element de garantia per a la conservació, protecció i difusió del patrimoni per que segueixi essent testimoni d’identitat i arribi a les generacions futures.




 
Mira tots vídeos commemoratius del 20è aniversari