Es recuperen els esgrafiats barrocs de la façana oest de la seu del Museu Apel·les Fenosa del Vendrell | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat



Façana oest de la Casa del Portal del Pardo, seu del Museu Apel·les Fenosa del Vendrell

Es recuperen els esgrafiats barrocs de la façana oest de la seu del Museu Apel·les Fenosa del Vendrell

La intervenció tanca la primera fase d’un projecte integral d’adequació i millora de la Casa del Portal del Pardo 16.09.2022
La Casa del Portal del Pardo, seu del Museu Apel·les Fenosa al Vendrell (Baix Penedès), torna a lluir els esgrafiats de la façana oest, els que donen al carrer de les Quatre Fonts. La intervenció tanca la primera fase d’un projecte integral d’adequació i millora de la Casa del Portal del Pardo del Vendrell com a ampliació visitable del Museu Apel·les Fenosa.

La Casa del Portal del Pardo, Bé Cultural d’Interès Nacional, és l’edifici més antic del municipi i la seva façana va ser revestida amb una rica ornamentació esgrafiada, que data de l’any 1786. Aquesta decoració va ser iniciativa del Cònsol de França a Barcelona, Jean-Baptiste Aubert, i la seva esposa, Gertrudis Trillas. Amb aquesta decoració i altres elements com una capella, el cònsol va renovar aquest palau renaixentista del segle XVI. Anteriorment, la casa havia estat propietat de la família Nin, abans de passar a mans de Josep Trillas, avi de la Gertrudis. Quan els francesos van haver de fugir d'Espanya el 1793, el matrimoni Aubert-Trillas va abandonar la casa. Els seus hereus la van vendre el 1823 a la família Guimerà, que l’any 1957 la va vendre a l’escultor Apel·les Fenosa.

Ara, gràcies al projecte de restauració, es recupera l’esplendor d’aquestes façanes, es garanteix la preservació dels esgrafiats, millorant l’estat de conservació, així com la llegibilitat i comprensió d’aquests, per tal que puguin ser gaudits per la ciutadania.

Aquesta fase és la continuació de les anteriors intervencions realitzades a les terrasses, la gàrgola, i els esgrafiats de les façanes que donen al jardí, les del carrer Major, la col·locació de vidres protectors per visitar l’interior des de l’exterior, i l’acondicionament del jardí i els elements d’alarmes i senyalització així com la torre medieval. La següent fase, que començarà el pròxim mes d’octubre se centrarà en la recuperació de la resta dels esgrafiats de la façana, la restauració de les arcades renaixentistes de les golfes de tot l’edifici, i de la torre del carrer Major.

Un cop enllestides totes aquestes obres de millora, els espais visitables de la casa seran molt superiors en comparació a l’espai museïtzat actual, concentrat de manera gairebé exclusiva a la planta baixa. D’aquesta manera, es podrà visitar l’espai ja existent a la planta baixa, el jardí, es podrà pujar a la primera terrassa i veure la capella barroca, la sala gòtica i el porxo blau, i es podrà continuar el recorregut pujant a la darrera terrassa i accedir a les golfes on es troba la galeria de les arcades renaixentistes, la sala taller on dibuixava Fenosa i l'estudi de gravat de Nicole Fenosa. Finalment, es podrà accedir a la torre on hi ha una magnífica vista del Vendrell i el mar.

La suma de totes aquestes millores aportarà al Museu i a la Fundació Apel·les Fenosa una aproximació als seus conciutadans, persones visitants i turistes que podran contemplar tota la magnificència i riquesa arquitectònica i artística de la Casa del Portal del Pardo que alhora custodia l’obra i vida d’Apel·les i Nicole Fenosa.
 
La intervenció ha estat cofinançada pel Departament de Cultura, la Fundació Apel·les Fenosa i l’Ajuntament del Vendrell, i forma part del programa d’inversions per a la renovació museogràfica i d’infraestructures dels museus del Pla de Museus 2030 de la Generalitat de Catalunya, a través del qual es vol contribuir a la construcció d’un sistema cultural català de referència.