Festa i patrimoni al Moianès | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades




1. Casa Museu Prat de la Riba. Imatge: Pepo Segura
2. Coves del Toll. Imatge: Coves del Toll
3. Monestir de Santa Maria de l'Estany. Imatge: Vincent Van Zeijst

Festa i patrimoni al Moianès

Agost és mes de celebracions al Moianès: són les festes majors de Moià i Castellterçol. Unes excuses excel·lents per recórrer aquest territori, amb un patrimoni sorprenent.
A Moià se celebra pel 15 d’agost la Festa Major d’Estiu, amb un munt de propostes. Una de les més emblemàtiques és la Festa de la Cabra d’Or, basada en la llegen­da que explica que al castell de Clarà hi ha amagada una cabra d’or. Per evocar aquest mite, hi ha representacions teatrals, danses, cercaviles, concerts i un gran sopar a la plaça Major.
 
Aprofitem que som a Moià per visitar la Casa Museu Rafael Casanova, on va néixer el protagonista de la defensa de Barcelona l’11 de setembre del 1714 com a conseller en cap i comandant de la Coronela. La casa acull una exposició sobre la guerra de Successió.
 
Anem molt més enrere en el temps: visitem el Parc Prehistòric de les Coves del Toll, un referent mundial per la informació que aporten dels primers pobladors del terri­tori i de la fauna amb qui van conviure: ossos, lleons de les cavernes, rinoceronts i cavalls salvatges, entre d’altres.
 
Si necessitem una altra excu­sa festiva per anar al Moianès, podem optar per la Festa Major de Castellterçol, i que té uns reclams molt temptadors: la dansa de Castellterçol i el ball del ciri, que aquest any es fan els dies 28 i 29 d’agost. Són dues coreografies vistoses i elegants que ballen sis parelles a la plaça Vella.
 
Ja que som a Castellterçol, visitarem un altre museu vinculat a un personatge il·lustre. A la Casa Museu Prat de la Riba va néixer i morir el fundador de la Lliga Regiona­lista i primer president de la Mancomunitat. Les estances conserven el mobiliari original d’aquesta casa rural benestant de la primeria del segle XX.
 
El Moianès ens sorprendrà també pel monestir de Santa Maria de l’Estany, amb un claustre magnífic, un dels més originals del romànic català. Val la pena aturar-se davant de cada capitell i apreciar els detalls de les escenes que s’hi representen, el bestiari, les formes geomètriques, la flora i les filigranes ornamentals. L’Estany té un nucli antic molt bonic, igual que els de Collsus­pina i Santa Maria d’Oló, que també recomanem visitar.
 
El nucli de Collsuspina es va formar en el segle XVIII a partir de diversos hostals situats a banda i banda del camí ral i està molt ben conservat. Santa Maria d’Oló destaca per les restes del castell, al capdamunt del nucli antic, per l’esglé­sia barroca i per uns casals importants com Cal Manant, noucentista, o Rocafort, una gran masia d’estil barroc.

*Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural.