Horta de Sant Joan de la mà de Picasso | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


Fotografia de la bassa d'Horta realitzada per Picasso l'any 1909. En aquest paisatge urbà es va inspirar per pintar "La bassa d'Horta" i "La fàbrica d'Horta" / Exterior del Centre Picasso (Centre Picasso d'Horta) / Imatge de la muntanya de Santa Bàrbara (Autor: Joan Capdevila)

Mapa

Horta de Sant Joan de la mà de Picasso

L’artista va quedar marcat per aquest municipi de la Terra Alta
Picasso va dir d’Horta de Sant Joan: “Tot el que sé ho he après a Horta”. Hi va anar dues vegades: el 1898, convidat pel seu amic Manuel Pallarès per refer-se d’una malaltia, i l’estiu del 1909, acompanyat de la seva parella Fernande Olivier. Avui dia, una visita al poble et permetrà conèixer els indrets on Picasso va passar els seus dies i els paisatges que van quedar retratats pels seus pinzells.
 
CENTRE PICASSO
 
La primera parada obligatòria si es vol visitar l’Horta de l’artista malagueny és el Centre Picasso. Amb seu a l’Antic Hospital d’Horta de Sant Joan, aquesta entitat privada exposa de forma permanent reproduccions facsímils de totes les obres realitzades pel pintor malagueny en les seves dues estades al poble. També hi veuràs objectes, fotografies i testimonis que il·lustren el pas de Picasso pel poble.
 
ELS CARRERS D’HORTA DE SANT JOAN
 
Tot el poble és un indret Picassià: l’artista va retratar els carrers, les places, les cases... A la Plaça de la Missa s’hi troba l’Hostal del Trompet, on es van allotjar Picasso i la seva parella Fernande Olivier l’estiu del 1909. En aquesta plaça hi ha situat també l’estudi de Picasso al poble, situat a les golfes de la casa del seu amic forner Tobies Membrado, on l’artista va pintar obres decisives que van marcar el cubisme tal com es coneix avui.
 
MUNTANYA DE SANTA BÀRBARA I CONVENT DE SANT SALVADOR
 
La muntanya de Santa Bàrbara, que Picasso va retratar en varies de les seves obres, va ser el primer lloc que el pintor i el seu amic Manuel Pallarès van trepitjar un cop el jove artista va arribar a Horta de Sant el 1898. Picasso va pintar també el Convent de Sant Salvador, situat als peus d’aquesta muntanya. Un dels quadres més destacats és l’oli La processó del convent.
 
LA COVA PICASSO
 
Picasso i Pallarès van decidir passar uns dies a l’estiu en una balma situada a la muntanya de Santa Bàrbara que servia de refugi als pastors. Actualment la cova es pot visitar seguint la ruta La cova Picasso, un itinerari senyalitzat pel Parc Natural dels Ports. A l’Ecomuseu dels Ports et facilitaran tota la informació i mapes.
 
Visita més indrets picassians a Horta de Sant Joan.

Més informació a El Paisatge dels Genis
 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural