Jornades Europees de Patrimoni: 500 activitats gratuïtes arreu del territori per viure el patrimoni cultural català | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Jornades Europees de Patrimoni: 500 activitats gratuïtes arreu del territori per viure el patrimoni cultural català

Del 13 al 15 d’octubre, 215 municipis catalans organitzen activitats gratuïtes 11.10.2023
Les Jornades Europees de Patrimoni se celebren enguany a Catalunya els dies 13, 14 i 15 d’octubre. Considerades l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa, a Catalunya se celebra des del 1991 i les impulsa el Departament de Cultura amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana.
 
Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals d’àmbit local organitzen tota mena d’activitats amb l’objectiu de facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural. Un patrimoni concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com en l’àmbit europeu. Un esdeveniment on cal destacar la valuosa col·laboració de totes les entitats i municipis d’arreu de Catalunya implicades un any més en aquesta celebració. ​
 
​Durant els tres dies de celebració, la ciutadania podrà gaudir de  prop de 500 activitats i experiències per a tots els públics, organitzades per diferents entitats de 215 municipis catalans. Una gran oportunitat per acostar-nos i endinsar-nos en els monuments, conjunts històrics, museus i jaciments catalans i conèixer la diversitat, la riquesa i els atractius del patrimoni cultural català. Considerada com la festa major del patrimoni cultural, aquesta és, doncs, una bona ocasió per estrènyer els vincles amb la societat i fer-la partícip tot gaudint de la seva història, la seva identitat i la seva cultura. Els tres dies de celebració, l’accés als monuments, conjunts històrics, museus, arxius i jaciments catalans serà gratuït així com les activitats programades (visites guiades i teatralitzades, tallers, conferències, concerts, entre d’altres).  
 
En destaquen especialment aquelles vinculades al lema proposat pel Consell d’Europa, “Patrimoni viu”, a través del qual es vol posar èmfasi en les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació. Es proposa examinar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures.
 
Així, al Palau Moja de Barcelona, seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural,  tindran lloc dues activitats especials que aniran a càrrec de professionals del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya: el taller ‘Els detectius del patrimoni’ perquè les famílies s’endinsin en la professió del conservador-restaurador, i la jornada de portes obertes per conèixer les seves instal·lacions del Palau i algunes de les obres  que estan en procés de restauració.
 
També al voltant de les professions relacionades amb el patrimoni, Catalonia Sacra organitza visites guiades a diverses esglésies per parlar de l’arxiver, el vitraller, les restauradores, el cal·lígraf, el fotògraf, o l’arquitecta
 
Altres activitats al voltant del lema ‘Patrimoni viu’ són la conferència ‘El naixement d'una campana. Els fonedors de campanes de  Vic’, el taller familiar ‘Dels arbres a l'artesania amb fusta’, al municipi de la Sénia, per donar a conèixer l'ofici de fuster com a guardians del patrimoni local, el taller ‘Descobrim l'ofici artesà de  canterer’ al Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera. A l’església de Sant Joan de Boí es podrà participar d’una visita guiada dedicada a l’ofici de guia intèrpret del  patrimoni i al Museu de Tortosa es podrà visitar la sala de reserva amb dues restauradores que han estat treballant amb la col·lecció d’art del museu. 
 
En l’ampli ventall d’activitats proposades, destacar les visites accessibles a diferents equipaments del territori que organitza el Departament de Cultura per apropar la cultura a tothom i així fer que el patrimoni cultural sigui més accessible. Es tracta de les visites guiades amb intèrpret de llengua de signes en català al Monestir de Sant Pere de Rodes i Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà), Reial Monestir de Santes Creus (Alt Camp), Cartoixa d’Escaladei (el Priorat) i Castell Monestir d’Escornalbou (Baix Camp). A més, per primer any, també es faran visites guiades en LSC al Museu d’Història de Catalunya i a l’edifici portuari del Museu.  
 
Projecte de museïtzació del Cementiri Modernista de Lloret de Mar
 
En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, el Departament de Cultura col·labora des de fa uns anys amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any és mereixedora d’aquesta capitalitat i així valorar el patrimoni d’arreu de Catalunya.
 
Enguany, la capitalitat ha recaigut a Lloret de Mar, on el Departament de Cultura i l’Ajuntament han actuat en la nova museïtzació del Cementiri Modernista, un dels espais d’art funerari més destacats del segle XIX a Catalunya i que acull obres de gran valor artístic. Destaca el nou discurs museogràfic adaptat a noves mirades i als nous estudis de recerca que s’han fet en els darrers anys i la valorització que es fa de la iconografia artística i històrica de cada obra d’art, així com els propietaris d’alguns dels panteons i hipogeus més singulars.
 
També s’han renovat tots els plafons informatius amb un nou disseny adaptant l’estètica  i integrant-la en el conjunt patrimonial, els quals incorporen codis QR amb informació i imatges addicionals de cada element funerari. Per tal d’arribar a un públic més ampli, especialment turístic, la informació dels recursos interpretatius s’ha fet en català, castellà i anglès.
 
A Lloret de Mar, les Jornades Europees de Patrimoni tindran també un ampli programa d’activitats, en el qual destaca el monòleg teatralitzat al Cementiri Modernista titulat “L’amfitrió, segons Ismael Smith”.

Totes les propostes programades es poden consultar al web de les Jornades, on es troba l’agenda en línia que permet cercar les activitats per diversos criteris com el municipi i la tipologia.