La Fundació Joan Miró i el Museu Picasso presenten l’exposició "Miró-Picasso | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

La Fundació Joan Miró i el Museu Picasso presenten l’exposició "Miró-Picasso

Una exposició excepcional que es pot veure simultàniament, amb peces dels dos artistes als dos museus, del 20 d'octubre al 25 de febrer 23.10.2023
La Fundació Joan Miró i el Museu Picasso Barcelona, per primer cop, organitzen i produeixen conjuntament una gran exposició conjunta de Joan Miró i Pablo Picasso als seus museus que celebra l’amistat i els punts de trobada entre els dos artistes, dos genis que van capgirar la història de les avantguardes i de l’art del segle XX i que compartien el mateix esperit transgressor i de llibertat. Les dues institucions s'uneixen per primera vegada per organitzar i acollir conjuntament aquesta excepcional exposició, que es pot veure simultàniament, amb peces dels dos artistes als dos museus, del 20 d'octubre al 25 de febrer.
 
Al respecte, la consellera de Cultura ha celebrat “poder inaugurar aquesta mostra on veiem els dos artistes frec a frec, i on entenem la importància de tots dos per a Barcelona i per a Catalunya” i ha afegit “Catalunya és el país on tots dos creadors s van formar-se i inspirar-se artísticament”.
 
La mostra presenta l'obra de Joan Miró (1893-1983) i Pablo Picasso (1881-1973), dos artistes imprescindibles de l’art del segle XX que van mantenir una llarga i fructífera amistat, i que van triar Barcelona per deixar-hi una part important del seu llegat. L'exposició s’emmarca en els actes de la Celebració Picasso 1973-2023, amb motiu del cinquantè aniversari de la mort de Pablo Picasso, que coincideix amb el quarantè aniversari de la mort de Joan Miró.

“Miró-Picasso” ressegueix els principals moments en què les seves vides es van creuar i n’explora les afinitats artístiques. La proximitat amb els cercles surrealistes, el compromís polític durant la Guerra civil espanyola o els anys foscos de la Segona Guerra Mundial són tres d’aquests moments destacats, mentre que l’interès compartit per la poesia i l’escriptura, la descoberta de la ceràmica com a nova forma d’expressió o la intervenció en l’espai arquitectònic i públic són tres dels camins que tots dos van transitar.

A través d'una selecció de més de 300 obres i documents, fa un recorregut per la relació d'amistat i admiració que compartien els dos artistes, resseguint els principals moments en què les seves vides es van creuar, explorant les seves afinitats artístiques, així com el seu vincle i la seva estima per la ciutat de Barcelona. Ofereix una oportunitat única per veure moltes peces dels dos creadors que visitaran la ciutat per primera vegada, com Dona, ocell, estrella (Homenatge a Pablo Picasso) (1966-1973) de Miró o Les tres ballarines (1925) de Picasso.

“Miró-Picasso” està organitzada conjuntament per la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso de Barcelona, i els seus respectius directors, Marko Daniel y Emmanuel Guigon. Ha estat comissariada per Teresa Montaner i Sònia Villegas, de la Fundació Joan Miró, i per Margarida Cortadella i Elena Llorens, del Museu Picasso Barcelona. Ha estat possible gràcies a una suma de moltes complicitats. Compta amb el suport de la Comissió nacional espanyola per a la commemoració del 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso i el Musée National Picasso-Paris, impulsors del programa internacional Celebració Picasso 1973-2023, amb el suport dels governs d'Espanya i França i la col·laboració d’empreses com Telefònica. A més, el projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Fundació BBVA.