La literatura de Pla guia una ruta per l’Empordà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Calella de Palafrugell
2. Jaciment d'Ullastret
3. Llofriu


La literatura de Pla guia una ruta per l’Empordà

L’escriptor Josep Pla va descriure i explicar moltes vegades el seu Empordà natal en els seus llibres. Aquesta ruta dona a conèixer tots els paratges vinculats a la vida i l'obra del cronista de Palafrugell.
Josep Pla va néixer el 8 de març del 1897 a la casa número 49 del carrer Nou de Palafrugell. Més d’un segle més tard, aquesta adreça s’ha convertit en el punt d’inici de la ruta que permet descobrir els espais empordanesos que van ser rellevants en la vida i l’obra de qui ha esdevingut un dels escriptors més llegits de la literatura catalana. Des d'aquest punt d'inici, l’itinerari segueix fins al número 56 del carrer Torres i Jonama —on la família Pla va anar a viure l’any 1904—, passa pel carrer Estret —que va donar nom a la novel·la que Pla va publicar el 1956— i continua fins a la plaça Nova, que era un antic olivar fora de les muralles i on es troben el Cercle Mercan­til, —un antic casino de la classe benestant— i el Centre Fraternal, un centre obrer que, actualment, està en ple funcionament. La Fundació Josep Pla va dissenyar aquesta ruta el 1993 per donar a conèi­xer els espais més planians de Palafrugell i per oferir una experiència lectora més enriquidora a través de la vin­culació de la literatura amb el patrimoni i el paisatge. Però la ruta va més enllà del municipi de naixença de Pla i proposa itineraris per altres punts, com ara Calella, on transcorre des del mirador dels Burricaires al Port Bo i la platja del Canadell, o Llofriu, on creua el nucli antic fins a arribar al cemen­tiri, on reposen les restes de l’escriptor. El recorregut, a més de destacar els escenaris que Pla va descriure als seus llibres, també dona a conèixer els elements patrimonials que amaguen indrets com el far de Sant Sebastià —el mirador Joaquim Turró, l’ermita i la torre de guaita—, Pals —la Torre de les Hores, l’església de Sant Pere— i els jardins de Cap Roig, entre molts altres.
 
Després d’una recerca conjunta entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya- Ullastret i la Fundació Josep Pla per explorar la relació de l’escriptor amb el jaciment arqueològic d’Ullastret, la ruta també passa per aquest espai a través d’una passejada pel puig de Sant Andreu. Aquesta volta evoca la trobada de l’escriptor amb els arqueòlegs pioners en l’excavació del jaciment. De fet, enguany es commemoren els 75 anys de l’inici d’aquestes excavacions i les visites amb motiu d’aquesta efemèride seran el 9 de juliol, el 6 d’agost i el 17 de setembre. Aquesta última, a més, inclourà un vermut literari per al gaudi, especialment, de tots els àvids lectors planians.

Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.