L’aplicació eARt permet veure les pintures rupestres d’Ulldecona en alta definició | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Abrics de l'Ermita d'Ulldecona

Museu d''Arqueologia de Catalunya (MAC)

L’aplicació eARt permet veure les pintures rupestres d’Ulldecona en alta definició

A partir de la realitat augmentada, l’app submergeix el visitant en ‘la llegenda més antiga de Catalunya’ 17.11.2015

Les pintures rupestres de l’Abric I de l’Ermita d’Ulldecona es coneixen com ‘la llegenda més antiga de Catalunya’. Recreen una escena de caça plena de dinamisme en la que petites figures de caçadors estan disposades per a encerclar i matar un ramat de cérvols i cabres.

L’escena, ja de per sí admirable, compta amb un nou aliat per potenciar-ne el relat: la tecnologia. A partir d’ara, els visitants dels abrics rupestres tindran a l’abast l’aplicació eARt, una app de realitat augmentada que, a través de mòbil o tauleta, permet veure les pictografies de manera virtual i en alta definició.

El Centre d’Interpretació d’Art Rupestre (CIAR) Abrics de l’Ermita ha presentat aquesta eina pionera que permet veure tota la composició narrativa de l’Abric I i comprendre-la millor a partir d’informació contextual complementaria.

L’eARt, disponible amb sistema Android i iOS, es basa en la identificació d’imatges a temps real a partir de patrons predefinits amb fotografies i models 3D. Situant la pantalla del dispositiu davant les pintures rupestres, l’aplicació ofereix una visió espectacular de l’escena de caça que es va pintar fa 4.000 anys.

El projecte situa al visitant com a partícip directe de l’experiència i promou el turisme cultural sostenible.

L’art rupestre llevantí, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

El conjunt d’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica està format per 757 jaciments amb pintures, i va ser declarat Patrimoni Mundial l’any 1998. Es tracta del conjunt de jaciments d’art rupestre més gran d’Europa.

A Catalunya hi trobem els abrics d’ermites de la Serra de la Pietat (Ulldecona), la Roca dels Moros (el Cogul) i la Cova dels Vilasos o dels Vilars (Os de Balaguer), entre d'altres.