Et proposem una ruta per les obres de Josep Puig i Cadafalch més destacades a l’Eixample barceloní: la Casa Amatller, la Casa Serra, el Palau Baró de Quadres, la Casa de les Punxes i el Palau Macaya. També pots fer el recorregut guiat que s’organitza un dissabte al mes.
CASA AMATLLER La casa de l’industrial xocolater Antoni Amatller és un dels màxims exponents de l’arquitectura modernista catalana i un dels pocs de Barcelona que encara conserva la riquesa ornamental pròpia d’aquest estil impulsat per la burgesia. Ubicada al Passeig de Gràcia, la
Casa Amatller destaca per la composició de la façana i per la reestructuració i redecoració de la planta baixa i el pis principal, un reflex de l’originalitat de l’arquitectura i les arts decoratives modernistes.
CASA SERRA Va ser dissenyada com a casa unifamiliar amb aspecte de palauet, però mai va ser habitada pel seu propietari. Situada a la Rambla de Catalunya, Puig i Cadafalch va voler rendir homenatge a l’antiga casa Grallanacentista desapareguda a mitjans del segle XIX realitzant una reproducció de la porta principal i l’ornamentació de les finestres.
PALAU BARÓ DE QUADRES Puig i Cadafalch va dotar aquest edifici de dues façanes: la que dóna al carrer Rosselló i la que dóna a l’Avinguda Diagonal, dotada d’una barreja d’estils amb talles neogòtiques i vidrieres. L’edifici va allotjar el Museu de la Música fins a l’any 2011 i, posteriorment i fins al 2013, Casa Àsia. Actualment, és la seu de l’Institut Ramon Llull.
CASA DE LES PUNXES La
Casa de les Punxes, també coneguda com a Casa Terradas, va ser construïda al 1905 per a les tres filles de la família. Inspirat en el castell de Neuschwanstein, a Baviera, Puig i Cadafalch va fer coincidir les 6 punxes amb les interseccions dels tres carrers que envoltaven la casa: l’Avinguda Diagonal (on hi ha la façana principal, ja que es tractava del carrer més concorregut i podien mostra així la seva sumptuositat), el carrer Rosselló i el carrer Bruc.
PALAU MACAYA Avui propietat de l’Obra Social ‘la Caixa’, aquest edifici situat a Passeig de Sant Joan destaca per la seva façana en color blanc, amb esgrafiats en ocre realitzats per Joan Paradís i el treball de forja de les reixes de Manuel Ballarín. En l’ornamentació de la façana també hi van participar els col·laboradors habituals de l’arquitecte: Eusebi Arnau i Alfons Pujol. Fora de les zones més turístiques de la ciutat, aquest fantàstic edifici sovint passa desapercebut.
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural