Les mines del Berguedà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


Mina del petroli de Riutort (Wikimedia Commons)

Mapa

Les mines del Berguedà

Un viatge a la Catalunya industrial dels inicis del segle XX
Una visita al Berguedà es pot convertir en un viatge en el temps: la comarca amaga un passat únic per conèixer com era la Catalunya industrial als inicis del segle XX. Us proposem una sortida en cotxe que podeu fer en dos dies en la que visitareu la mina de petroli de Riutort i el Museu de les Mines de Cercs, a més de fer un viatge amb el Tren del Ciment.
 
MINA DE PETROLI DE RIUTORT
 
Podeu iniciar la ruta amb una visita a la mina de petroli de Riutort, on hi arribareu per la carretera que va de Guardiola de Berguedà fins a la Pobla de Lillet (agafant la pista que hi ha abans del càmping Espelt). Aquesta mina és una de les poques mines subterrànies de petroli que hi ha en tot el món. Van començar-ne la perforació dos enginyers francesos l’any 1905 però, després de 12 anys d’explotació i 350 metres de galeries excavats, no en van treure més de 500 tones de petroli.
 
TREN DEL CIMENT
 
Tornant a la carretera arribareu fins a la Pobla de Lillet, on es troba l’històric Tren del Ciment, una línia que unia l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà. Actualment, el recorregut, que dura aproximadament 20 minuts, té 4 estacions: La Pobla de Lillet, la Pobla Centre, Jardins Artigas (dissenyats a principis del segle XX per Antoni Gaudí) i Museu del Ciment-Castellar de n'Hug. Podeu fer nit en algun hotel o masia rural de Guardiola de Berguedà o Cercs.
 
MINES DE CARBÓ DE SANT CORNELI
 
L’endemà, us proposem una visita a les mines de carbó de Sant Corneli, al municipi de Cercs. La colònia de Sant Corneli va formar, juntament amb les de les veïnes de Sant Josep i la Consolació, el nucli miner més important de Catalunya. Aquestes mines van ser explotades per l’empresa Carbones de Berga, S.A, fundada el 1911 i activa fins al 1991. Avui dia, podem conèixer la història d’aquestes mines gràcies al Museu de les Mines de Cercs, dedicat monogràficament al carbó i situat a l’antiga colònia de Sant Corneli. Podreu gaudir d’una visita guiada a l'interior de la mina.
 
GASTRONOMIA DEL BERGUEDÀ
 
Un cop acabada la visita, baixeu fins a Berga per gaudir d’un bon dinar. Alguns dels plats típics de la comarca són els pèsols negres o les patates emmascarades. Bon profit!
 
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural