Les viles termals, molt més que aigua calenta | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades




1. Termes romanes de Caldes de Malavella. Crèdits: Caldes de Malavella
2. Caldes de Montbui. Crèdits: Xavier Manosa
3. Casa Barbey. Crèdits: Sergi Boixader

Les viles termals, molt més que aigua calenta

La Garriga, Caldes de Montbui i Caldes de Malavella ens esperen per mostrar-nos el seu patrimoni romà i modernista, un patrimoni vinculat amb les aigües mineromedicinals de les seves fonts.
El febrer és un bon moment per tastar els beneficis de les aigües mineromedicinals, i per això us proposem visitar tres viles termals del Vallès Oriental i la Selva que ja coneixien els romans. Parlem de la Garriga, Caldes de Montbui i Caldes de Malavella, tres destinacions molt inspiradores.

CALDES DE MONTBUI

Les aigües de Caldes de Montbui han centrat la vida d’aquesta vila des dels romans, que ja hi van construir unes termes. La visita al Museu Thermalia permet fer un viatge a la descoberta d’aquestes aigües i a l’ús que se n’ha fet al poble al llarg dels segles, des dels banys dels romans fins als safareigs per rentar-hi la roba —un dels quals s’ha reconvertit en uns banys públics. La mítica font del Lleó, al nucli històric, és també una mostra més de la quotidianitat amb què els vilatans han usat l’aigua calenta que brolla a la vila, amb propietats terapèutiques per la seva temperatura i per l’alta presència de clorurs.

Dels vuit balnearis que hi havia a mitjan segle XIX, avui en queden tres (Broquetas, Termes Victòria i Vila de Caldes), que han mantingut l’ambientació modernista.

LA GARRIGA

Molt a prop de Caldes de Montbui hi ha la Garriga, amb una història lligada al termalisme, especialment des dels romans. D’aquest període es conserven les termes de la vil·la romana de Can Terrers. Són d’accés lliure, i s’hi poden visitar els banys calents i passejar-se per les sales que fa dos mil·lennis trepitjaven els seus propietaris.

El moment d’eclosió a la Garriga es va produir amb l’arribada del ferrocarril: la vila es va convertir en pol d’atracció de la burgesia barcelonina, que buscava tranquil·litat lluny de la gran ciutat. A les acaballes del segle XIX, hi havia fins a sis balnearis a tot el poble, dels quals n’han quedat dos (Blancafort i Termes la Garriga), que conserven el gust modernista del moment.

En aquest període va canviar el paisatge urbà del poble: es van començar a construir les grans torres burgeses, primer a la ronda del Carril, i després a tot l’eixample d’estiueig, amb l’eix central al famós Passeig. Un itinerari autoguiat permet conèixer els principals atractius patrimonials de la Garriga termal i modernista. Si preferiu una visita guiada, podeu consultar-ne els horaris i els preus al Centre de Visitants.

CALDES DE MALAVELLA

Més al nord, a la Selva, hi ha Caldes de Malavella. Els seus carrers, places i jardins són plens d’elements patrimonials que són el reflex del vincle entre aigües mineromedicinals i els seus habitants, des de les termes romanes i els balnearis fins a les cases modernistes.

Avui, a Caldes de Malavella hi ha tres indrets on aflora aigua termal. Són el puig de les Ànimes, on hi ha el balneari i l’embotelladora de Vichy Catalan; el puig de Sant Grau, on hi ha les fonts de Sant Narcís i dels Bullidors, i les termes romanes, que es poden visitar, i el puig de les Moleres, on hi ha la font de la Mina, d’on es canalitza l’aigua cap al balneari Prats. Al web de l’Oficina de Turisme podreu trobar el programa de visites guiades que organitzen els diumenges. Algunes inclouen el Centre Museogràfic Espai Aquae, i d’altres, les fonts i el patrimoni modernista palontològic. Cada diumenge la temàtica és diferent.

Un bon complement per a l’escapada a Caldes de Malavella és la visita autoguiada al Camp dels Ninots, un jaciment paleontològic que permet reconstruir tot un ecosistema tropical de fa uns 3,2 milions d’anys.


*Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir .

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural