L’herència de Guifré el Pilós | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Vistes des de la Torre de la Manresana - Foto: Per Parer / Museu d'Història de Catalunya

Mapa

L’herència de Guifré el Pilós

Passeja pels escenaris des d’on els hereus del comte van defensar el territori
Et proposem una sèrie d’escapades a la comarca de l’Anoia, on van viure alguns dels personatges més importants de la nostra història, seguint les rutes que trobareu a l’app “Anoia, Terra de Castells”.
 
La primera proposta recorre els escenaris des dels quals els hereus de Guifré el Pilós van defensar el territori d’Abd Al-Malik i el Califat de Còrdova. Guifré II de Cerdanya, Ermessenda de Carcassona, Guerau de Jorba, l’abat Oliva, Guillem de Balsareny, Ramon Folc I o Bernat Amat de Claramunt van ser alguns dels nobles, bisbes i guerrers que van viure l’herència de Guifré el Pilós a l’actual Anoia.
 
CASTELL DE JORBA
Sortint d’Igualada, pots fer una primera parada al castell de Jorba. Va ser una de les moltes possessions de Guerau de Jorba, un home molt ric que es va convertir, quan encara no tenia 20 anys, en el conseller personal del comte de Barcelona. Descobriràs tota la història en aquest castell, on podràs fer una visita exterior concertada.
 
TORRE DE LA MANRESANA
Després de visitar el castell de Rubió, on coneixeràs la vida de Ramon Folc I, i el de Segur, on descobriràs la història dels Claramunt, arribaràs al castell de la Manresana. Avui dia només hi resten els basaments de les muralles, una estança i la torre, reformada al segle XII. Quan va morir Bernat Guifré de Balsareny, les seves possessions, entre les quals hi havia aquesta, van passar a mans de la seva vídua, Guasca.
 
CASTELL DE SANT ESTEVE
El 1003, el comte de Barcelona Ramon Borrell va dirigir una expedició a Lleida que va fracassar durant la batalla d’Albesa: Abd al-Malik va respondre amb l’enviament de 17.000 homes i Castellolí va ser destruït. Tres anys més tard, quan Abd al-Malik va voler tornar a atacar, Guifré II ja havia après la lliçó. Coneixeràs el desenllaç al castell de Sant Esteve, situat a Castellfollit de Riubregós i possessió dels Comtes de Cerdanya.
 
CASTELL DE BOIXADORS
Abans d’arribar a Sant Pere de Sallavinera, on es troba el castell de Boixadors, pots fer una parada al castell de Calonge, on va morir el bisbe de Vic Arnulf, germà del vescomte d’Osona-Cardona, i al de Calaf. Al castell de Boixadors hi descobriràs qui va ser Eribau, vescomte i bisbe d’Urgell.
 
Per conèixer totes les històries, utilitza durant la teva ruta l’app “Anoia, Terra de Castells”. La pots descarregar per iOS i Android

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural