L’orgue de la Catedral de Tarragona torna a lluir les monumentals portes | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat


1. Abans i després de restaurar d'una part de l'escena de l'Anunciació, la verge (Departament de Cultura)
2. Portes d'orgue restaurades. Tancat (Departament de Cultura)

L’orgue de la Catedral de Tarragona torna a lluir les monumentals portes

El complex procés de restauració s’ha dut a terme a la mateixa Catedral 30.10.2018
L’orgue renaixentista de la Catedral de Tarragona, de grans dimensions, no passa desapercebut. Va ser realitzat al segle XVI, tot i que el 1929 es van substituir el mecanisme i els tubs pels de l’òrgan romàntic del Palau Maricel de Sitges. Ara, aquest imponent instrument torna a lluir les monumentals portes després d’un complex procés de conservació i restauració dut a terme a la mateixa catedral.
 
És un conjunt excepcional: és un dels pocs grans orgues renaixentistes del nostre territori que ha conservat el moble escultòric i les portes, dos batents amb dues grans pintures cadascun. Representen tres escenes: l’Anunciació, visible quan els batents es tanquen i oculten els tubs de l’orgue, i el Naixement i la Resurrecció de Jesucrist, visibles quan els batents estan oberts.
 
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha dirigit la intervenció de conservació i restauració, que es va iniciar a principis de l’any 2017 i va acabar a principis del mes d’agost d’enguany, amb la instal·lació de les portes al moble de l’orgue del segle XVI.
 
Els treballs de conservació-restauració s’han basat en el criteri de la mínima intervenció i el màxim respecte per tots els elements que formen la història de l’obra. La finalitat ha estat estabilitzar l’obra i retornar el missatge estètic al conjunt, així com de recuperar la funcionalitat de les