‘Memòries d’una pandèmia’, un projecte audiovisual que recull el testimoni ciutadà de la crisi de la COVID-19 a Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Memòries d'una pandèmia

‘Memòries d’una pandèmia’, un projecte audiovisual que recull el testimoni ciutadà de la crisi de la COVID-19 a Catalunya

Una iniciativa de La Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya 11.03.2022
Surt a la llum Memòries d’una pandèmia’, el resultat final d’un projecte de participació ciutadana impulsat per la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya.

La campanya de recollida de documents, vídeos, imatges i objectes materials per testimoniar el pas de la COVID-19 al nostre territori va iniciar-se el març de 2020 i va allargar-se fins a l’abril de 2021. Ara, s’ha publicat el resultat d’aquesta crida que es materialitza en cinc càpsules audiovisuals recollides a la pàgina web memoriespademia.cat.

El projecte sorgeix de la conjuntura històrica que va suposar la pandèmia pels museus amb la voluntat de materialitzar les vivències de la societat en un moment especialment crític, preservant la memòria testimonial i creant així un espai de resiliència.

El projecte s’ha impulsat des de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya que durant el confinament domiciliari van posar en marxa una campanya de recol·lecció de donacions físiques i virtuals vinculades al moment històric que s’estava vivint. La crida es va allargar fins a l’abril del 2021, i es van recollir un total de 368 aportacions.

Després d’un intens buidatge i inventariat de les aportacions, l’antropòloga Laia Ventura va establir cinc línies temàtiques que generen un relat transversal que cohesiona els ítems cedits: 1. Temps de pandèmia; 2. Paisatges de la pandèmia; 3. La ciutadania i el teixit comunitari; 4. Els sectors econòmics i professionals; 5. Les cures i col·lectius socials.

Els cinc capítols relaten experiències i recullen testimonis viscuts sobretot a la primera fase de la pandèmia, des del confinament total, passant per la desescalada i fins a l’anomenada “nova normalitat”. Les vivències, contades des de la perspectiva ciutadana, tracten les conseqüències i desigualtats socials, econòmiques i humanes derivades de la crisi sanitària.
 
En el projecte hi participen un total de 14 museus repartits pel territori. 
 
Més informació: www.memoriespandemia.cat