Més de 100 activitats gratuïtes per gaudir aquest cap de setmana dels principals jaciments ibèrics de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Més de 100 activitats gratuïtes per gaudir aquest cap de setmana dels principals jaciments ibèrics de Catalunya

Dissabte 5 i diumenge 6 d’octubre se celebra arreu de Catalunya el Cap de Setmana Ibèric amb activitats adreçades a tots els públics 04.10.2019
Dissabte 5 i diumenge 6 d’octubre se celebra la 19a edició del Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers amb activitats gratuïtes per a totes les edats en els principals jaciments ibèrics de Catalunya.

25 jaciments ibèrics de Catalunya obriran les seves portes perquè grans i petits participin en les més de 100 activitats gratuïtes que s’hi han programat. Com cada any, el Cap de Setmana Ibèric proposa fer una immersió en la societat ibèrica des d’un punt de vista diferent: l’artesania, la tecnologia, l’organització social i política, etc. Enguany, sota el títol “Benvinguts a casa”, el 19è cap de setmana ibèric centra les seves activitats en les cases de fa 2.200 anys. S’ha programat moltes activitats per conèixer com eren les cases ibèriques, la seva construcció, les activitats que s’hi feien, l’emmagatzematge, els tipus segons la jerarquia social i inclús els enterraments que es feien sota el terra.

En aquest sentit destaquen les següents activitats: el jaciment d’Olèrdola ofereix la visita guiada “cases, tallers i una torre: on i com vivien els ibers a Olèrdola” i el jaciment de la Ciutadella (Calafell) permetrà conèixer “les cases dels ibers”. A Font de la Canya (Avinyonet del Penedès), Darró (Vilanova i la Geltrú) i Rabassats (Nulles) hi hauran visites guiades als habitatges dels jaciments i a  Els Estinclells (Verdú) s’explicarà el projecte experimental de reconstrucció de la Casa 1, a banda del taller de fabricació de toves on es podrà participar en la construcció de la casa. El jaciment d’El Casol de Puigcastellet (Folgueroles), per la seva banda, ha programat un taller per conèixer com eren les cases i el del Cogulló (Sallent) explicarà l’arqueologia de la casa íbera. Destaca també aquest cap de setmana la programació del jaciment ibèric d’Ullastret que oferirà la visita guiada “De les cabanes de la primera edat del ferro a les cases ibèriques” i un taller on es reproduirà a escala una casa ibèrica. Els jaciments de Puig de Castellet i Turó Rodó (Lloret de Mar) ofereixen una visita teatralitzada a la casa ibera reconstruïda amb arqueologia experimental i a l’entorn privilegiat del Castell de Palamós mitjançant una recreació històrica es podrà conèixer la vida quotidiana de les cases d’aquest jaciment tan important de la Costa Brava. També al Baix Empordà, Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell), ofereix visita guiada i tallers per a conèixer com eren les cases dels jaciments. A Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès) es podrà visitar la casa d’en Bilos i la Betinin i a Puig i Castellar (Santa Coloma de Gramenet) des d’unes vistes immillorables de la costa del Barcelonès, s’explicarà a través de tallers com eren les cases ibèriques, que al jaciment de Puig del Castell (Cànoves i Samalús) es podran conèixer durant la vista teatralitzada.

L’organització del Cap de Setmana Ibèric és fruit de la col·laboració entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i els ens gestors de cadascun dels jaciments que integren la Ruta dels Ibers, i esdevé una oportunitat única per descobrir o redescobrir el nostre passat, explicat de primera mà per alguns dels millors arqueòlegs del país.

Hi participen en el Cap de Setmana Ibèric els jaciments situats als municipis d’Ullastret, Lloret de Mar, Palamós, Palafrugell, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Cànoves i Samalús, Olèrdola, Calafell, Avinyonet del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Nulles, Tivissa, Vinebre, Alcanar, Gandesa, Arbeca, Tornabous, Verdú, Agramunt, Folgueroles, Roda de Ter, Sallent i Bolvir.

Es pot consultar i descarregar el programa d’activitats al web www.rutadelsibers.cat per veure quins jaciments hi participen i organitzar millor la vostra visita.