Montserrat: Cultura i espiritualitat | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Mapa

Montserrat: Cultura i espiritualitat

Un dels emblemes de Catalunya
El monestir de Montserrat es va fundar l'any 1025 per ordre de l’Abat Oliba, sobre una petita ermita que Guifré el Pilós havia donat al Monestir de Ripoll. Avui dia, la gran protagonista de la visita és ‘La Moreneta’: la Mare de Déu de Montserrat, una verge romànica amb el color de la cara i les mans enfosquit pel fum dels ciris. 
 
A l’Abadia de Montserrat s’hi pot arribar de diverses maneres: a peu, en cotxe, en cremallera o funicular. Gràcies a la gran reforma que es va dur a terme al segle XIX, liderada per Josep Puig i Cadafalch, des de la plaça de Santa Maria, punt neuràlgic, es pot recórrer tot el conjunt.

BASÍLICA
 
Comença la visita per la basílica, un edifici del segle XVI amb restes romàniques i estructura gòtica. Des del 1947, la Mare de Déu de Montserrat es troba entronitzada en un retaule d’argent a la part superior de l’absis. L’any 1881, el papa Lleó XIII la va proclamar Patrona de Catalunya.
 
MUSEU DE MONTSERRAT
 
Davant de l’Abadia, trobaràs el Museu de Montserrat. Mostra més de 1.300 peces d’una àmplia cronologia: des d’un sarcòfag egipci del segle XXII aC fins a una pintura de Sean Scully del 2010. La col·lecció es va iniciar amb els materials de l'Orient bíblic portats pel pare Bonaventura Ubach dels seus viatges. Amb els anys, el fons s’ha anat engruixint amb obres molt destacables de pintors com Caravaggio, Rusiñol, Casas, Nonell, Picasso, Monet, Sisley, Degas, Pissarro o Dalí.
 
ESPAI AUDIOVISUAL
 
Just davant de l’estació del cremallera hi ha l’oficina d’informació. Des de dins, podràs accedir a l’espai audiovisualMontserrat, portes endins’ que, a través d’imatges, mostra el que és Montserrat des dels tres eixos principals que la configuren: la muntanya, el monestir i el Santuari de la Mare de Déu. El recorregut acaba amb un emotiu final que té l'Escolania com a protagonista...!
 
SANTA CECÍLIA DE MONTSERRAT I ESPAI D’ART
 
A cinc minuts en cotxe de l’Abadia es troba el monestir de Santa Cecília de Montserrat, situat en un dels esclaus més bells de la muntanya. La seva església, que data del segle XI i va ser restaurada als anys 30 per Puig i Cadafalch, és un dels exemples més destacats d’arquitectura romànica a la regió. Actualment, acull l’obra d’un dels artistes contemporanis de més renom internacional, Sean Scully.
 
GASTRONOMIA
 
No oblidis tastar el mató! Es té constància escrita del mató de Montserrat des de finals del segle XIX, tot i que el seu consum és molt anterior. En trobaràs al mercat que hi ha a dalt al Santuari, on encara avui dia, seguint la tradició, els pagesos de la zona venen els seus productes diàriament: mató, mel, formatges, pa de figues...
 
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural