Neix el programa Giravolt de digitalització 3D del patrimoni cultural català | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Neix el programa Giravolt de digitalització 3D del patrimoni cultural català

A Catalunya ja s’han creat més de 100 models 3D, una selecció dels quals s’ha posat en obert a tothom a la plataforma de continguts 3D, Sketchfab 01.12.2020
El Departament de Cultura engega el programa de digitalització 3D del patrimoni cultural català, Giravolt. Viu el patrimoni cultural en 3D. Un programa, pioner a Catalunya, de digitalització del patrimoni que té com a objectiu principal promoure el coneixement i la utilització de les darreres tecnologies d’escaneig 3D d’objectes i edificis per part de les entitats que gestionen el patrimoni català i oferir a la ciutadania una nova forma de mirar i accedir al nostre patrimoni cultural.

Les tecnologies 3D, junt amb el Big Data i la telepresència són les tecnologies que impactaran més en el sector del patrimoni en els pròxims anys i cal preparar-lo per la seva adopció. Iniciar aquest programa ara permet a Catalunya ser innovadora en aquest àmbit i alinear-nos amb les recomanacions de desenvolupament de la Comissió Europea.

Giravolt és una aposta ferma del Departament de Cultura per digitalitzar el patrimoni cultural català i millorar la seva gestió. Es planteja de forma col·laborativa i transversal des del seu inici, aportant un nou format per a tota la cadena de treball de la cultura, des de la conservació fins a la divulgació i reutilització final. Amb Giravolt, es reordenen els protocols d’actuació i estableix uns criteris comuns d’actuació per a totes les entitats i institucions que vulguin participar.

La Direcció General de Patrimoni Cultural ha estat un referent en aquest àmbit amb projectes com els  escanejos paleontològics de Fumanya, els arqueològics del Menhir de Mollet o el Teatre Romà de Tarragona, els nombrosos models 3D d’arquitectura que s’han fet des de fa 15 anys a monuments com la Cartoixa d’Escaladei i Santa Maria del Mar, i models 3D de col·leccions com la del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Alguns de ressò internacional com els projectes de Sant Climent de Taüll i la ciutat ibèrica d’Ullastret.

Les accions més destacades del projecte Giravolt són l’escaneig en 3D de centenars de models del patrimoni cultural català moble i immoble provinent d’institucions diferents de tota la geografia del país (amb tècniques de fotogrametria i làser, respectivament) i la seva publicació a Internet amb llicències obertes, la formació de tot el sector en les tecnologies 3D i la promoció de la utilització educativa, científica i artística.

A Catalunya, ja s’han creat més de 100 models 3D, una cinquantena dels quals es posa a disposició de tothom, en llicència oberta, al perfil que té el programa Giravolt a la plataforma Sketchfab de contingut 3D en línia: sketchfab.com/giravolt. Per a la selecció de peces, en aquesta primera fase s’han tingut en compte criteris de diversitat tipològica i cronològica, de representativitat i rellevància, així com de diversitat territorial.

El projecte Giravolt. Viu el patrimoni 3D, s’ha desenvolupat gràcies a les complicitats de museus, entitats patrimonials i altres professionals, empreses i institucions que hi han col·laborat. L’objectiu final és que el 2023, el sector del patrimoni conegui aquestes tecnologies i moltes entitats les estiguin aplicant de forma autònoma.
 
Més informació sobre el programa Giravolt