Nova edició de 'La Pedra Parla' al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Nova edició de 'La Pedra Parla' al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

La novena edició del festival de música estarà dedicat al patrimoni musical amb obres que abracen des del barroc a la música contemporània. 25.06.2024
El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona acollirà del novè cicle de ‘La Pedra Parla’ els dies  3 i 4 d’agost. El cicle fa conviure la música amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Que el cicle tingui lloc al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona és una aposta per potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com aquest, fundat al segle XII i que forma part de la Ruta del Cister. Abans del primer concert es farà una trobada amb la musicòloga Marga Mingote per parlar sobre l’arxiu musical de la biblioteca del monestir.
 
El primer concert porta per títol un vers de Joan Margarit: 'L’únic cant d’ocell que podria ser Schubert' i tindrà lloc el dia 3 d'agost. Aquest concert estarà protagonitzat pel jove baríton Ferran Albrich, una de les grans veus catalanes i que recentment ha debutat a Itàlia i Viena. Al seu repertori, Albrich abasta des de Monteverdi fins a la música catalana, amb un especial interès en el món del Lieder. El baríton estarà acompanyat per Oriol Prat, cellista del Cosmos Quartet i de la pianista, repertorista de Lieder al Mozarteum de Salzburg, Victòria Guerrero. En el seu programa combinarà música de Schubert amb l’obra, encarregada i estrenada pel mateix baríton, Cicle Margarit, de sis poemes amb música de Brotons, Domènech i Guinovart.
 
El mateix dia al vespre, es podrà escoltar al monestir 'La música callada, la soledad sonora', amb la veu de Lluís Homar i el piano d’Emili Brugalla. Tota la vetllada girarà al voltant dels poemes místics de Sant Juan de la Cruz, Verdaguer i Llull, combinats amb la música de Frederic Mompou.
 
La novena edició d’aquest cicle es clourà amb un concert, el diumenge 6 d’agost, que ens permetrà descobrir alguns dels compositors barrocs catalans més importants, com ara Rossell i Terradellas. El concert anirà a càrrec de InCanto, amb la veu de la soprano tarragonina Marta Mathéu, acompanyada per un grup de músics especialistes en música barroca.
 
Les entrades i abonaments al cicle es poden adquirir en línia, l’entrada per als menors de 12 anys és gratuïta i els estudiants de música tenen 2 entrades al preu d’una. 
 
El cicle ‘La Pedra Parla’
 
El Monestir de Santa Maria de Vallbona és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta al monestir cistencenc, un cop l’any, la música dels millors compositors i intèrprets i està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, juntament amb la comunitat del monestir i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges. Forma part del programa d’activitats d’estiu que cada any promou l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’apropar el patrimoni a la ciutadania per descobrir de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya.
 
Pel cicle, han passat orquestres com ara Vespres d’Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió, el cor Cererols, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l’Ensemble O vos Omnes; grups de cambra com ara Alart Quartet, Quartet Teixidor i La Galanía; i solistes com ara Enrike Solinís, Dani Espasa, Juan de la Rubia, Alba Ventura, Lina Tur, Josep Colom i Albert Guinovart; els cantants Raquel Andueza, Maria Hinojosa, Aurora Peña, Mireia Pintó, Airam Hernández, Marta Mathéu o les actrius Anna Moliner i Mercè Pons, entre d’altres.