Pels dominis del vescomtat de Cabrera | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades




1. Castell de Montsoriu (Consell Comarcal de La Selva)
2 i 3. Espai Cabrera (Museu Etnològic del Montseny, La Gabella)

Pels dominis del vescomtat de Cabrera

La tardor és un moment excel·lent per gaudir dels paisatges del Montseny. I aprofitem també per conèixer i descobrir el llegat d’una de les nissagues més poderoses de la Catalunya medieval.
Mitjan segle XIV. Des de dalt de la muralla, Bernat II mira al seu voltant i tot el que hi veu és seu. Els dominis del vescomtat de Cabrera abasten un ampli territori de l’actual comarca de la Selva, i també àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona. També és seu el castell que està trepitjant, i que ha reformat per transformar l’antiga fortalesa romànica heretada dels vescomtes que l’han precedit en el gran castell gòtic que perviurà en el temps i senyorejarà els boscos del Montseny.

MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY, LA GABELLA

A Arbúcies, al Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, s’acaba d’inaugurar l’Espai Cabrera, un centre d’interpretació que explica els orígens d’aquesta gran família de vescomtes que, al voltant del terme i el castell de Montsoriu, la llavor inicial del seu patrimoni, va arribar a convertir-se en una de les nissagues més influents i poderoses de la Catalunya medieval.

Montsoriu va ser durant 400 anys el cap i casal del vescomtat de Cabrera i el centre del seu poder militar. L’audiovisual que es projecta a l’Espai Cabrera se centra en la història de la nissaga vescomtal, els seus dominis territorials i en Montsoriu, presentat en diferents models virtuals de gran qualitat on s’observa la seva evolució arquitectònica. A l’Espai Cabrera s’exposa també l’important fons arqueològic dels segles XIV, XV i XVI format per desenes d’objectes trobats al castell de Montsoriu durant les intervencions arqueològiques que s’hi han fet en els darrers trenta anys.

CASTELL DE MONTSORIU

La descoberta del vescomtat de Cabrera pot continuar al mateix castell de Montsoriu, de visita imprescindible: és un dels millors exponents de l’arquitectura militar gòtica. La visita permet conèixer la seva arquitectura i també com era la vida, militar i civil, en aquest fantàstic castell, residència i nucli de poder dels Cabrera.

RUTES TEMÀTIQUES

Per conèixer els dominis del vescomtat de Cabrera, hi ha cinc rutes temàtiques que permeten descobrir el ric llegat patrimonial d’aquesta nissaga als municipis d’Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres. En aquests termes hi ha tresors patrimonials com la vila murallada d’Hostalric, el monestir de Sant Salvador de Breda, el palau dels vescomtes de Blanes, així com torres i castells.


*Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural