Propostes per viure la Setmana Santa més tradicional | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


1. Confrares amb el capirot i el ciri a la processó de Divendres Sant de Verges - Foto: Gerard Mañosa (Flickr CC BY-NC-ND 2.0)
2. La Dansa de la Mort durant la processó de Dijous Sant a Verges - Foto: Dantzman (Flickr CC BY-SA 2.0)
3. Imatge de la Passió d'Olesa de Montserrat - Foto: Josepcasanovas (Wikimedia Commons CC BY 3.0)

Propostes per viure la Setmana Santa més tradicional

Un recorregut per algunes de les cites i processons més importants de Catalunya
Et proposem un recorregut per diferents escenaris de Catalunya on aquesta es viu amb especial devoció. Unes celebracions que tenen molts segles de tradició i que formen part del patrimoni cultural català.  
 
DIUMENGE DE RAMS: MERCAT DEL RAM DE VIC

La Setmana Santa s’inicia amb la celebració del diumenge de Rams, una data molt important per la tradició cristiana. Vic ho celebra, del 12 al 14 d'abril, amb una de les fires més antigues de la ciutat, el Mercat del Ram. Amb els anys, aquesta data s’ha convertit en una trobada pel sector agropecuari. S’hi duen a terme exhibicions ramaderes, venda de productes agrícoles, activitats lúdiques, esportives i culturals, així com exhibicions, concursos eqüestres o la fira Compra Pagès.
 
DIJOUS SANT: PROCESSÓ DE VERGES

Una altra tradició que no et pots perdre si vols viure de prop la Setmana Santa són les passions i les processons. Et proposem la Processó de Verges, al Baix Empordà. Se celebra cada Dijous Sant i representa el misteri basat en el llibre en vers de Fra Antoni de Sant Jeroni que explica el drama de les últimes hores de Jesucrist. La processó surt a les 12 de la nit per recórrer els carrers del poble sota l'única llum de les torxes. El moment culminant i més esperat és la Dansa de la Mort, una representació macabra d’origen medieval en la que cinc esquelets salten i ballen al so d’un tabal.
 
DIVENDRES SANT: PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT DE TARRAGONA

Una altra cita important de la celebració de la Setmana Santa a Catalunya és la Processó del Sant Enterrament de Tarragona. Amb sortida i arribada a la plaça del Rei, el seguici fa un ampli recorregut pel nucli antic de la ciutat. La processó compta amb més de 3.000 participants i segueix un ordre estricte marcat per la tradició: cada confraria té la seva posició en la processó i és responsable de dur un o més passos.
 
DE FEBRER A MAIG: PASSIÓ D’ESPARREGUERA I PASSIÓ D’OLESA DE MONTSERRRAT

Les Passions d’Esparreguera i d’Olesa de Montserrat són les dues més importants de Catalunya. Són una evolució dels misteris, representacions dramàtiques d’origen medieval. Les primeres notícies de la representació de la Passió d’Esparreguera són de principis de segle XVII. No obstant això, la més antiga és la Passió d’Olesa, de la que se’n tenen les primeres referències del 1530. Si en vols saber més, consulta l’agenda de la Passió d’Esparreguera i de la Passió d’Olesa de Montserrat.
 

Si vols saber quines activitats han preparat els equipaments patrimonials per aquesta setmana a Catalunya, consulta l’agenda.
 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural