Publicades en 3D obres destacades de la col·lecció permanent del Museu d’Art de Girona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat1. La Lleona de Girona
2. Conjunt litúrgic del Monestir de Sant Pere de Rodes
3. Sant Roc

Publicades en 3D obres destacades de la col·lecció permanent del Museu d’Art de Girona

Destaquen la lleona de Girona, símbol icònic de la ciutat, el conjunt litúrgic de Sant Pere de Rodes o Contra l’invasor, de Miquel Blay 07.05.2021
Aquesta setmana s’ha publicat en obert una col·lecció d’obres destacades del Museu d’Art de Girona en models 3D. La digitalització de les peces s’ha dut a terme en el marc del programa de digitalització Giravolt. Viu el patrimoni cultural en 3D, impulsat per la Direcció General del Patrimoni Cultural i per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
 
En total catorze objectes que es conserven i s’exposen al Museu d’Art i que han estat seleccionats per la seva rellevància, la seva representativitat dins la col·lecció, la seva singularitat i l’aportació que pot fer al seu coneixement el fet de poder contemplar-les en 3D des de tots els punts de vista.
 
De l'època del romànic s’ha digitalitzat un cap de figura masculina, obra del mestre de Cabestany provinent de la portalada de Sant Pere de Rodes i, de forma molt destacada, el conjunt litúrgic provinent del mateix monestir –una arqueta, un encolpium, una crismera i l'espectacular ara d'altar portàtil–. També la coneguda escultura de la Lleona de Girona, dalt de la seva columna. Cadascuna de les peces pot ser contemplada de forma individual amb tots els seus detalls i també en conjunt, l'arqueta i els altres tres elements.
 
El gòtic està representat per l'escultura de la Mare de Déu de Besalú, el Renaixement per l'exvot de Carles V, una petita joia d’orfebreria, i el barroc pel magnífic Retaule de Sant Sebastià, obra de l’escultor Tramulles. Completa la selecció el bust en guix que va fer Eduard Guinó de l'escriptor Prudenci Bertrana, de primers del segle XX.

Aquetes once peces s'afegeixen a les tres que ja estaven publicades des del desembre de 2020: Sant Roc; l'esbós dels primers freds; i Contra l’invasor, de Miquel Blay

Tots els models disposen d'una acurada explicació en tres idiomes, a manera de notes desplegables. Seguint aquestes notes, es pot fer un autèntic recorregut tridimensional al voltant de la peça en què anem descobrint la seva història i significat des de punts de vista impossibles en la contemplació de l'objecte real.


Consulta la galeria sencera del Museu d’Art de Girona al canal sobre Giravolt que té patrimoni.gencat a la plataforma Sketchfab.
 
Coneix més sobre el programa Giravolt.