S’obre al públic l’Espai Cabrera, al Museu Etnològic del Montseny, la porta d’entrada per descobrir el vescomtat de Cabrera | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

S’obre al públic l’Espai Cabrera, al Museu Etnològic del Montseny, la porta d’entrada per descobrir el vescomtat de Cabrera

Aquest nou espai amplia el contingut a l’oferta ja existent entorn del castell de Montsoriu 23.09.2022
Aquest cap de setmana obrirà les portes a Arbúcies (La Selva) l’Espai Cabrera, un nou edifici annexat al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella (MEMGA), que ofereix una nova proposta turística i cultural al voltant de la nissaga medieval dels Cabrera

L’Espai Cabrera amplia el contingut a l’oferta ja existent entorn del castell de Montsoriu. Una planta baixa oberta al carrer per fer més acollidora la recepció al visitant amb una àmplia sala d’actes i un espai per explicar els orígens del vescomtat de Cabrera. Pel nou espai s’han creat tres models virtuals del castell de Montsoriu  per facilitar l’explicació de la seva evolució al llarg dels segles, gràcies als resultats de les intervencions arqueològiques dirigides pel mateix museu.
 
Els models virtuals s’han creat utilitzat una tecnologia 3D i una producció cinematogràfica d’alta qualitat que permeti utilitzar-los per projectes futurs en realitat virtual o realitat augmentada. La producció audiovisual es centra en tres àmbits: l’evolució arquitectònica del castell, el territori del vescomtat de Cabrera i l’evolució al llarg de l’edat mitjana i la història de la família vescomtal.
 
El Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, amb 37 anys d’història, ha esdevingut un dels actors referents en el procés de transformació dels museus catalans i un dels principals exemples de la museologia social i territorial catalana. La seva participació en la creació i desenvolupament de les xarxes territorials i temàtiques de museus, manifesta una visió àmplia i oberta on es demostra que des del món local també es pot contribuir a desenvolupar projectes amb una perspectiva de país. Els museus del segle XXI són instruments de desenvolupament social i econòmic. Un reflex de la comunitat que els acull i que participa mitjançant aquestes institucions en la construcció de la identitat del nostre país.
 
L’Espai Cabrera obre les portes de forma gratuïta aquest cap de setmana i ofereix visites guiades a les 11 h i a les 12 h, prèvia inscripció enviant un correu a memgarecepcio@ajarbucies.cat  o trucant al telèfon 972 860 908.

El nou espai s’emmarca en un extens programa de millores museogràfiques i d’ampliació del museu, dins el Pla de Museus 2030, del Departament de Cultura.