Sota el lema Patrimoni i Sostenibilitat, Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni amb prop de 500 activitats | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Sota el lema Patrimoni i Sostenibilitat, Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni amb prop de 500 activitats

Se celebren del 7 al 9 d’octubre i compten amb la participació de 198 municipis i prop de 300 entitats 06.10.2022
Des d'aquest divendres 7 d’octubre i fins diumenge 9 d’octubre, se celebren a Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. És l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa en el qual ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa organitzen diverses activitats amb un objectiu molt clar: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural. Amb el lema ‘Patrimoni i sostenibilitat’, Europa convida enguany a reflexionar a tota la societat sobre la protecció del nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic. 

L’agenda de les Jornades Europees de Patrimoni
 
A les Jornades Europees de Patrimoni hi participen 198 municipis i prop de 300 entitats, les quals han programat 480 activitats gratuïtes de diferents tipologies (jornades de portes obertes, visites guiades i teatralitzades, tallers, conferències, espectacles, etc). Les propostes que ofereixen les Jornades Europees de Patrimoni tenen lloc en monuments, jaciments, museus, arxius i conjunts històrics d’arreu de Catalunya.

Enguany, es vol donar un èmfasi especial a les activitats organitzades sota el lema ‘Patrimoni i sostenibilitat’. En aquest sentit, destaquen, entre d’altres, propostes com la passejada per l’arbreda de Can Mercader, organitzada pel Museu Palau Mercader (Cornellà de Llobregat) per reconèixer els tipus de fusta emprats com a matèria primera en alguns dels mobles del Palau i destacar el valor patrimonial, sostenible i durable de la fusta; o el taller familiar “A la mar salada”, que organitza el Palau de Maricel (Sitges) per transmetre el patrimoni cultural marítim a través de la realització d’una barca de pesca amb materials de reciclatge.
 
Es podrà participar també d’una jornada de neteja i desbrossament de l'entorn de l'antic pont del camí romà d’Àger; d’un taller per treballar un prototip d'una escultura per la via pública utilitzant material de rebuig al Museu d’Art de Sabadell; o d’una proposta per descobrir les normes de recol·lecció de les remeieres per tal de no esgotar els recursos que recullen del bosc organitzat pel Centre d’Interpretació de la Bruixeria (Sant Feliu Sasserra).
 
Amb la voluntat de fer el patrimoni cultural accessible, no només en termes d’oferta i gratuïtat, sinó també prestant especial atenció a col·lectius específics, el Departament de Cultura organitza, des de fa diverses edicions, visites accessibles a diversos equipaments patrimonials de la Generalitat de Catalunya. Consulta-les
 
Altres activitats impulsades pel Departament de Cultura són les que organitza Catalonia Sacra a 14 comarques catalanes. Una trentena d'activitats que permetran al públic apropar-se al patrimoni cultural eclesiàstic i conèixer catedrals, santuaris, retaules o tresors, com també activitats especials per descobrir aquells oficis que tenen una vinculació directa amb el patrimoni. Consulta-les.

Posada en valor del patrimoni del país
 
Un any més, L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura col·labora amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any és mereixedora d’aquesta capitalitat i així valorar el patrimoni d’arreu de Catalunya. Enguany ha estat Igualada on s’ha desenvolupat una atractiva proposta cultural i turística amb la qual s’ha donat el tret de sortida a les JEP: RECorreguts. Rutes a peu pel barri del Rec d’Igualada, icona del patrimoni industrial català.
 
Aquesta nova proposta cultural i turística té la finalitat de donar a conèixer el valor patrimonial del barri del Rec, un conjunt arquitectònic declarat Patrimoni Industrial de Catalunya, a través d’uns recursos i materials de difusió accessibles i per a tots els públics.
 
 
Consulta tota l'agenda de les Jornades Europees de Patrimoni