Tret de sortida als actes de commemoració de l’Any Francesc Català-Roca | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat



Platja animada. Sant Lúcar de Barrameda (Cadis), 1959

Tret de sortida als actes de commemoració de l’Any Francesc Català-Roca

Va ser el fotògraf català més important del segle XX 18.03.2022
Arrenca la celebració de l’Any Francesc Català-Roca, que té com a objectiu posar en valor la mirada del fotògraf, l’obra del qual travessa i observa el segle XX, la seva història, cultura, costums i canvis socials. Una obra que, des de múltiples vessants, es relaciona amb disciplines, personatges i territoris que la fan extensament coneguda i interessant.
 
El seu arxiu fotogràfic, propietat dels fills, està dipositat a l’arxiu del Col·legi  d'Arquitectes de Catalunya i compta amb més de 200.000 imatges. Abasta un extens període de la història, des de la postguerra fins als anys noranta, i tots els gèneres imaginables.
 
El primer acte commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte 19 de març a la població natal del fotògraf, Valls, on es farà la descoberta de la placa commemorativa a la casa on va néixer amb l’actuació de les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls. També s’obrirà al públic l'exposició “Autoretrats de Francesc Català-Roca” al Museu de Valls.
               
L’inici de l’Any coincideix amb l’exposició que acull actualment el Museu d’Història de Catalunya, “Els Català, fotògrafs d’un segle”, una gran mostra sense la qual no es pot explicar l’obra de Francesc Català-Roca i que aprofundeix en l’ingent llegat de la nissaga formada pel mateix Francesc, el seu pare Pere Català i Pic, i el seu germà Pere Català i Roca.
 
Durant tot l'any, s’organitzaran diverses exposicions, conferències, projectes educatius i altres activitats amb l’objectiu de fer arribar l’obra de Francesc Català-Roca arreu del territori i també fora de Catalunya. L’Any Francesc Català-Roca es clausurarà amb una gran antològica al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
 
Tota la informació sobre la commemoració i els actes i activitats que s’organitzaran durant la celebració es poden consultar en el web de l’Any Francesc Català-Roca.