Trobada una petjada fossilitzada de rèptil de 230 milions d’anys d’antiguitat | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Imatge de la petjada fossilitzada - Foto: Departament de Cultura

Trobada una petjada fossilitzada de rèptil de 230 milions d’anys d’antiguitat

El descobriment de l'empremta, que és la més ben conservada que s'ha trobat a la Península Ibérica fins ara, va tenir lloc a Olesa de Montserrat 04.05.2016
A principis del mes d’abril, un excursionista va trobar fortuïtament als voltants d’Olesa de Montserrat, al Baix Llobregat, una empremta fossilitzada d’un rèptil que va viure al període Triàsic Mitja, fa 230 milions d’anys. Una troballa excepcional ja que és la més ben conservada que s’ha trobat a Espanya fins ara.
 
El 22 d’abril, l’Ajuntament d’Olesa va fer l’entrega oficial de la icnita al Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que s’encarregarà d’estudiar i conservar el fòssil.
 
Segons Eudald Mujal, paleontòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona, col·laborador de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i expert en paleontologia del Triàsic, la troballa és el motllo d'una empremta de peu de la icnoespècie Isochirotherium, que correspon a rèptils antecessors dels dinosaures i cocodrílids.

 L'estat de conservació és "excepcional i conserva impressions del detall de les urpes i de la pell", ha explicat Mujal.


 
Fa pocs anys, a 2.800 metres de distància, van ser trobades altres icnites al mateix nivell geològic. En aquest nivell també se n'han localitzat recentment d'altres a Castellar del Vallès (Vallès Occidental).

 Aquests tres jaciments són els únics de restes de rèptils de la Península Ibèrica d'aquesta edat i la icnita d'Olesa és la més ben preservada de totes les trobades fins ara.