Un passeig per Escornalbou | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Mapa

Un passeig per Escornalbou

Amb motiu de l’Any Toda, podeu gaudir de les diverses activitats que se celebren al castell monestir
L’any 1911, el reusenc Eduard Toda, cònsol, historiador, escriptor, egiptòleg i bibliòfil, va comprar l’antic monestir de Sant Miquel d’Escornalbou per restaurar-lo. Per allà van passar les principals personalitats de la Renaixença i a les diferents sales es poden veure mostres de les col·leccions que Toda va reunir durant els seus viatges i estades a Macau, Hong Kong, Shanghai o Egipte, entre altres.
 
Avui dia, una visita a Escornalbou ens permet conèixer com era l’ambient d’una casa senyorial de principis del segle XX. A més, Toda va preservar alguns elements importants del conjunt com l’església o el claustre, des del qual es poden gaudir d’unes vistes impressionants de les comarques de Tarragona.
 
Us proposem alguns itineraris per fer durant la visita al castell monestir:
 
LA FONT DEL SARRAÍ
A uns 10 minuts caminant del monestir s’hi troba la Font del Sarraí. Actualment sense aigua, en aquesta font transcorre la llegenda d’amor entre un sarraí, el fill de l’emir de la zona, i una cristiana, la dona del castlà d’Escornalbou. Segons s’explica, els amants van fugir dalt d’un cavall. Aquest va començar a córrer el camí que puja fins on avui en dia es coneix com el Salt del Dimoni. Allà es va aturar i va saltar daltabaix. Diuen que el dimoni es va endur a l’infern els cossos dels dos enamorats i de l’animal, ja que mai els van trobar.
 
EL PASSEIG DELS FRARES
Aquest passeig es va obrir cap a l’any 1818 amb dues finalitats: obtenir pedra per a les ampliacions del convent i per proporcionar un espai de lleure als frares. Des d’aquí, es pot contemplar una panoràmica que va des de l’Hospitalet a les muntanyes de Prades, i des d’El Garraf a l’Ebre, a la costa. Hi ha dies, que fins i tot es pot veure Mallorca a l’horitzó. A mig camí, hi trobareu l’ermita de les Tres Verges.
 
L’ERMITA DE SANTA BÀRBARA
Situada al cim més alt d’Escornalbou, la panoràmica que s’obre davant nostre justifica que aquesta muntanya ja estigués ocupada des de la prehistòria: era un enclavament perfecte per dominar tot el paisatge. L’ermita, que data dels segles XVII-XIX, es va consagrar a Santa Bàrbara, protectora dels llamps i de les tempestes, que havia de protegir els habitants del monestir i de les poblacions properes.
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural


Consulteu les activitats d'aquest estiu a Escornalbou al voltant de la figura d'Eduard Toda

Passeig literari per l'Escornalbou de Toda

Visita teatrealitzada "De la Xina a Escornalbou"